Ние осъзнаваме, че българските институции и включително г-жа Мая Манолова

...
Ние осъзнаваме, че българските институции и включително г-жа Мая Манолова
Коментари Харесай

Нишан Джингозян: Българските институции нямат големи лостове за въздействие след Брекзит

Ние осъзнаваме, че българските институции и в това число госпожа Мая Манолова нямат огромни лостове за влияние, само че това, което тя може да направи, това, което прави, е да провокира полемика.
Това споделя пред БНР Нишан Джингозян, създател на Българския център за обществена интеграция и просвета в Лондон, чиновник на кметство Брент и член на работна група, образувана от външното министерство на Англия, която създава тактика за работа с жителите на Европейски Съюз след Брекзит.

Доколкото знам, представители на всички български институции са поканени, приели са поканата за присъединяване. Бих желал да насочва един зов към всички български институции и съответно към президентската институция, към Народното събрание, държавното управление на България, външно министерство, както и към водачите на двете най-големи политически партии в България - господин Бойко Борисов и госпожа Корнелия Нинова - с изключение на всичко останало, ние имаме и честен ангажимент към това българите във Англия да могат да обезпечат техния статут след Брекзит, изясни той.

Лостовете, с които България и институциите в България могат да влияят върху Англия, са лимитирани, ресурсите са лимитирани, само че би могло да се провокира полемика. Представител на посолството на Англия през днешния ден ще участва на тази среща и в случай че не друго, най-малко да има някаква изясненост за опцията за български жители да пътуват след Брекзит, тъй като няма такава сега, сподели още Нишан Джингозян.

От 2014 година във Англия се ползва политика на враждебна среда против имигранти, случаите на набези, на жертви, провокирани от ненавист, са увеличени с 200% след Брекзит. В огромна част от тези случаи тези жители са от Източна Европа - основа поляци, българи и румънци, разяснява Джингозян.

Официалната статистика на външното министерство сочи, че българските жители, които непрекъснато живеят в чужбина, са към 2,5 млн., само че броят им е много над тази цифра, счита Джингозян, съгласно който национална тактика за работа с тези огромни новосформирани общности не съществува.

Днес български жители, живеещи и работещи във Англия, са поканени на среща от омбудсмана Мая Манолова. Поводът е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Дискусията е по гледище на нашите сънародници поради паниките им, че възможен Брекзит без договорка ще засегне към този момент добити и упражнявани права.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР