Ние, общинските съветници от групата на БСП в СОС, категорично

...
Ние, общинските съветници от групата на БСП в СОС, категорично
Коментари Харесай

БСП – София: Категорично се противопоставяме на конюнктурното и незаконно създаване и именуване на площади в София

Ние, общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия в СОС, изрично заявяваме, че сме срещу и няма да подкрепим конюнктурното и нелегално основаване и кръщаване на площади в София. Това се споделя в позиция на социалистите в Столичния общински съвет.

Те изрично декларират, че гласуването на решение на идната сесия на СОС за основаване на нов площад и неговото именуване " Героите на Украйна " ще бъде взето в жестоко нарушаване на закона и личната на СОС - Наредба за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община.

„ Надяваме се, че оповестеното ново болшинство в СОС на ГЕРБ-СДС и Демократична България ще съблюдава закона и няма да разреши да бъде въвлечено във вземането на едно противоречиво решение, с ясно изразен политико-популистки темперамент, което сигурно няма да бъде утвърдено от по-голямата част от жителите на София “, декларират общинските съветници от Българска социалистическа партия.

Пълният текст:

П О З И Ц И Я

НА

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГРУПАТА НА " Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ "

В предаването " Панорама " на БНТ1, излъчено на 1.04.2022 година, журналистът Найо Тицин съобщи, че в София ще има площад " Героите на Украйна ". Той изясни, че този площад към момента не съществува публично, само че ще бъде самостоятелен в този момент, " тъкмо пред съветското посолство, пред входа ", където ще се оформи от 4 улици - " Драган Цанков ", ул. " Никола Мирчев " и две по-малки. Тицин заяви също, че в петък е получил увещание от общината и от " прозападното, проевроатлантическото огромно болшинство " в СОС, включително ГЕРБ-СДС и Демократична България, че решението за основаване на площад " Героите на Украйна " ще бъде гласувано на сесията на СОС в четвъртък, 7.04.2022 година

Ние, общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия в СОС, изрично заявяваме, че сме срещу и няма да подкрепим конюнктурното и нелегално основаване и кръщаване на площади в София.

Оставаме безпределно сюрпризирани на какво съображение и по каква процедура журналистът Найо Тицин разгласи, че решение за основаване на нов площад в София и именуването му " Героите на Украйна " сигурно ще бъде взето от СОС и то след няколко дни. Оставаме и в неразбиране, че в СОС към този момент е налице ново " прозападно, проевроатлантическо огромно болшинство включващо, ГЕРБ-СДС и Демократична България ". Подобно " заричане " за взимане на бъдещо решение от СОС жестоко нарушава независимостта на главния орган на локално самоуправление и разрушава неговия имидж, навеждайки на мисълта, че решенията в него не се вземат при открит спор, а някъде на " мрачно " по неразбираеми процедури.

Категорично заявяваме, че гласуването на решение на идната сесия на СОС за основаване на нов площад и неговото именуване " Героите на Украйна " ще бъде взето в жестоко нарушаване на закона и личната на СОС - Наредба за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община. Съгласно член 2 от тази Наредба, имената на общинските обекти и паметниците и другите възпоменателни знаци следва да са отдадени на хора, събития и достижения с принос за международното и националното развиване и за развиването на гр. София.

Предлаганото име на бъдещия площад сигурно не събира неоспорим консенсус в обществото, което постанова съществено публично разискване на тематиката. Член 7 от посочената Наредба изисква предложенията за именуване и преименуване документално да се съгласуват и със съответните общински администрации по местоположение на обекта, в тази ситуация това е районният кмет и администрация на регион " Изгрев ". Такова координиране не е налице. Съгласно член 8, ал.1, т. 5 от Наредбата, при именуване на обектите е належащо опазване на връзката сред наименованията на улиците, булевардите, площадите и други обекти, утвърдили се като маркиращи топоними в региона. Предлаганото име на бъдещия площад изрично не дава отговор на това условие. В цялостна неизясненост сме, къде тъкмо и с каква величина ще бъде самостоятелен новият площад. Това ще засегне ли уличната регулация, за което е належащо осъществяване на съответни процедури по Закон за устройство на територията.

Надяваме се, че оповестеното ново болшинство в СОС на ГЕРБ-СДС и Демократична България ще съблюдава закона и няма да разреши да бъде въвлечено във вземането на едно противоречиво решение, с ясно изразен политико-популистки темперамент, което сигурно няма да бъде утвърдено от по-голямата част от жителите на София.

2 април 2022 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР