Ние няма да си позволим да нападаме и да даваме

...
Ние няма да си позволим да нападаме и да даваме
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Преизчисляването на пенсиите и помощта от 120 лв. не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи се

Ние няма да си позволим да атакуваме и да даваме оценки. Но бихме желали да е ясна нашата позиция от начало до край по няколко основни въпроса. Не единствено за пенсионната система, а за държавността, правовата страна и парламентарната република.

Първо, нужна ли е актуализация? Спор, който се води към този момент седмици. За нас изрично - да. Заявили сме го на 12-ти април 2021 година Не през вчерашния ден и не през днешния ден.

Актуализацията е наложителна, тъй като по този начин се прави в правова страна, в която се почита Конституцията и разделянето ба управляващите. Когато има остатък в бюджета и спомагателни доходи тук е мястото, където би трябвало да се разпределят те по нов и друг метод, от този, който е натрапен до момента. Няма никакво значение кой го прави, дали е почитан длъжностен кабинет или неуважаван постоянен. Няма никакво значение кой е министър председател, в случай че мислиш за страната и за правовата страна се прави по този начин - актуалзиация на бюджета в Народното събрание, а не еднолично.

Второ, за парламентарната република. Когато ни бе даден третият мандат и разбрахме, че няма да можем да съберем болшинство за постоянен кабинет, отнасяйки се отговорно към положението на страната на прага на три рецесии, предложихме и на трите партии на митинга да се съберем и да създадем болшинство за актуализацията на бюджета.

Не се получи. Едни сътрудници отхвърлиха да дойдат, други дефинираха тези срещи като непотребен пиар за “БСП за България”. А то просто беше угриженост да не стане това, което стана. Предупредихме, че в случай че няма болшинство за бюджета, ще стане безпорядък. Няма да могат да се гласоподават единни оферти и има риск за страната, освен за финансовата система на България. Защото плаващите болшинства изключително в подобен безпорядък са рискови за крайните решения, само че към момента имаме вяра, че крайното решение ще бъде положително. Да забележим в идващите часове.

Позицията за преизчисляването на пенсиите на Българската социалистическа партия и на коалиция “БСП за България” в 43-то, 44-ото, 45-то и 46-то Народно заседание е единствено една и съща - преизчисляване на всчики пенсии със средноосигурителен приход за 2018 година

Може в този момент да има нови партии, които да считат, че това е верният метод, само че да е ясно, че нашата позиция е ясна от 43-то Народно заседание и че това е било обект на многократни полемики в тази зала, тъй като сме го внасяли като предложение.

И този път не се одобри. Уви, и освен това Народно заседание. Българска социалистическа партия през 2007 година и 2008 година е прилагала преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход, каквото предлагаме и в този момент. Тоест ние не просто си го измисляме, правили сме го. И тогава той е довел до доста нарастване на пенсиите и до заслужено равнене на разликите. Поне по този начин е оценката за оня интервал от специалисти и синдикати. Ето за какво като нещо към този момент е тествано и приложено от нас, ние твърдим, че то е работещо. Не за нашия пиар и престиж, а за тези над 2 милиона българи, които би засегнало. Със страдание им споделям, че и този парламент не одобри това предложение на Българска социалистическа партия. Ние ще продължаваме да го предлагаме, до момента в който стане факт.

Затова идната стъпка, която ние направихме, подкрепихме и няма да отстъпим от това е - ние приехме актуализацията на служебния кабинет, откакто не беше призната нашата - 370 лева минимална заплата, преизчисляване с 1 година трудов стаж с коефициент от 1.2 на 1.35 на пенсиите, повдигане на тавана за оптималната пенсия.

Предложихме, гласувахме и поддържаме увеличението на майчинството за втората година, което да стане от 380 на 650 лева

И подкрепихме 120 лева помощ за последните 3 месеца на тази година поради коронавирус рецесията като антикризисна мярка.

Г-н министър на финансите, това не са взаимноизключващи се решения. Това са взаимнодопълващи се решения. Едното съставлява преизчисляване на пенсиите като трайна мярка, другото съставлява антикризисна помощ като краткотрайна мярка. Всичко това от 1. X. 2021 година

Големият въпрос е за какво не желаете да ги използван и двете. Няма занапред да пропагандирам какъв брой е належащо и какъв брой възрастните хора сега са наранени, какъв брой им е безценен токът, хлябът и медикаментите. Това е реалност. Само ще ви кажа, че е допустимо. Тези две ограничения не са взаимноизключващи се, те са взаимнодопълващи се и изцяло вероятни, в случай че служебният или който и да е кабинет се стегне и си събере приходите.

Ако ограничи кражбите по този начин, както служебният кабинет заявява и стартира да прави. И в случай че се следва политиката, която водите от лятото насам за увеличение на събираемостта. Пари за тези две ограничения ще има до края на годината. Важно е воля дали има.

Вчера Бойко Борисов заплашил, че в случай че това се случи, на България ще бъдат наложени наказания, не разбрахме защо. Г-н Борисов, сходно и доста по-тежко е ситуацията в редица европейски страни и там не постановат наказания, а водят виновна и държавническа политика към народите си в условия на рецесия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР