Ние няма да реализираме управленски мандат, без да имаме твърда

...
Ние няма да реализираме управленски мандат, без да имаме твърда
Коментари Харесай

Да си представим една такава България: Христо Иванов за четирите големи цели


" Ние няма да осъществяваме управнически мандат, без да имаме твърда гаранция, че ще бъде направена конституционна промяна на модела на ръководство на прокуратурата ", споделя за Дъждовни води Христо Иванов и изброява четирите огромни цели.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов

Дъждовни води: Г-н Иванов, става ли България неуправляема?

: България губи посока, България губи движение на развиване. На световната сцена се случват доста съществени рецесии, само че под тях текат и доста съществени процеси на промяна. А България изостава от тях и може да изпусне благоприятни условия и прозорци. Ето и съответен образец. Ние имаме избран период, за който е обезпечен политически прозорец да влезем в еврозоната. При това не става дума толкоз за валутата, с която ще се разплащаме, а най-много за нашето влизане в клуба, където се взимат най-важните и дълготрайни политически решения за стопанската система на Европейски Съюз. И ние би трябвало да можем да пазиме там своите ползи. Същото важи и за Шенген, въпреки че там не сме обвързани с съответен период. И колкото по-дълго в София няма политически индивид, който да поеме отговорност за осъществяване на нужните промени, които ще изградят доверие сред нас и нашите сътрудници, толкоз повече натежават причините за делене на България и Румъния и за приемане в Шенген единствено на румънците. Може да се окаже, че. " Шенген "  означава освен да пътуваме по-удобно, което е значимо единствено по себе си. " Шенген "  означава и да бъдем приближен член на европейския кръг на сигурността.
Редакцията предлага
Дъждовни води: А това е значимо, изключително сега.

Иванов: Да. Също толкоз значимо е бързо да напреднем с Плана за възобновяване и резистентност - не толкоз като асимилиране на някакви пари, а като осъществяване на политики, които в точния момент да трансформират българската енергетика и българската стопанска система, тъй че да бъдем способни да се развиваме бързо. Тези две цели, еврозоната и Шенген, зависят от това да създадем промяна в правораздаването - без такава промяна няма да осъществяваме нито една от двете цели. И тъкмо по тази причина ние няма да осъществяваме управнически мандат, без да имаме твърда гаранция, че ще бъде направена конституционна промяна на модела на ръководство на прокуратурата. И още един приоритет: в този момент е време България да извърши със наличие своята принадлежност към НАТО. Това би трябвало да стане във връзка с съветската експанзия в Украйна: би трябвало посредством явен ангажимент да подкрепим напъните на интернационалната общественост, с цел да може Украйна да отблъсне съветската експанзия, а ние да модернизираме българската войска. Всичко това би трябвало да стане в този момент, в този интервал.

Дъждовни води: Но по какъв начин тъкмо?

Иванов: И трите неща изискват политическа отговорност. Парламентът би трябвало да излъчи кабинет, който в границите на 12-16 месеца на процедура да приключи построяването на европейска България.

Дъждовни води: Вие говорите за " техническо държавно управление ". Но може ли едно техническо държавно управление да свърши всички тези фундаментални пробиви?

Иванов: Съгласен съм, че би било по-добре да бъде държавно управление, което почива на ясно политическо болшинство. Но такова не може да се построи, а отиването на едни нови избори по никакъв метод не обещава ясно политическо болшинство, в противен случай - само ще загубим скъпо време, няма да използваме времевия прозорец, който е толкоз значим за българската европейска орис.

Дъждовни води: Как тъкмо си представяте това държавно управление?

Иванов: Това ще бъде един кабинет, който излиза отвън естествената политическа логичност - дано да го назовем длъжностен кабинет, който не е излъчен от президента. Това е най-хубавото, което можем да създадем, с цел да хванем този времеви прозорец и да заскобим опълчванията. То не е рецепта за помиряване, не е някакво " сдушване ", както го споделят, не е някаква скрита сделка сред политическите сили за закопаване на томахавките, за взаимно харесване…

Дъждовни води: А е ли индулгенция за Борисов?

Иванов: Не, по никакъв метод не би било индулгенция за никого. Това е демонстрация на трезва отговорност към страната. Ние ще останем на своите разлики, ние няма да бъдем дружно, няма да вършим коалиция или някакъв исторически компромис. Става дума за едно: да разделим решенията, които би трябвало да се вземат в този момент, неотложно, от всички останали. Ние, водачите, можем да си останем в Народното събрание, там да се караме и да се бием, само че би трябвало да излъчим един кабинет, който безшумно, експертно, безапелационно, отговорно и с цялата политическа воля да свърши изброените неща.

Дъждовни води: Добре, а по какъв начин тогава си представяте една България след към година? Дори в случай че се реализира това, което изброихте: дали страната ще бъде по-управляема?

Иванов: Нека да си представим една България след 14-16 месеца, която сполучливо е влезнала в еврозоната, като не са се сбъднали опасенията, че ще има повишаване на цените - просто тъй като ние към този момент сме " консумирали "  тези резултати. Да си представим една България, която е дала причини дружно с Румъния да бъде призната в Шенген. Една България, която е почитан член на интернационалната общественост в региона на сигурността въз основата на своите старания да способства за отблъскването на съветската експанзия - и с бързи стъпки върви към рационализация на българската войска. Да си представим една България, която е реформирала правораздаването си и всеки, който твърди за своя политически конкурент, че е подкупен, знае, че може да разчита на навременно изговаряне от страна на една самостоятелна правосъдна система. Една такава България ще бъде доста по-оптимистично място. Много по-лесно ще бъде и за политиците да се захванат с огромните задания, вместо да гледаме дребните си възпалени егота, които сега дефинират дневния ред. Защото България затъва - освен всичко друго - и в невъобразимо политическо дребнотемие и дребнодушие.

Христо Иванов с Асен Василев и Кирил Петков

Дъждовни води: Като споменахте егото на политиците, пък и тъй като в този момент има действителна вероятност Демократична България да поеме към сформиране на държавно управление: тези дни имаше още веднъж спекулации към съпредседателя господин Атанасов. Има ли там някакъв проблем?

Иванов: Вижте,  се нарежда като политическа мощ, която в целия този безпорядък е способна да преследва дълготрайни и огромни национални задания. Тъкмо на това се дължи нашият авторитет, който виждате, а и уважението, което демонстрират други политически сили - и желанието им да се закичат с нас на ревера. Защото ние останахме настрани от това мъчително междуличностно опълчване и показахме дарба да формираме консенсуси и да ги придвижваме напред - към решаването на огромни задания. Погледнете нашата декларация от 13 май предходната година: какъв брой от тези неща в действителност се случиха, по наши оферти, по наша самодейност. В този интервал на гневно опълчване ние успяхме да изградим работещи обединения по тези тематики: превъоръжаването, помощта за Украйна, повдигането на ветото за Северна Македония. Много хора се кичат с тези неща, само че би трябвало да видите чии бяха тези оферти, чии бяха първите стъпки - и непроменяемо ще видите " Демократична България ". От тази позиция ние можем да бъдем платформа…

Дъждовни води: И мост, както казахте.

Иванов: Да, и мост, единствено дето леко се тормозя да не се окажем мост без крайбрежия. Защото когато има мост, някой би трябвало да мине по него. А аз виждам егоистично предпочитание да се отбие номерът с мандатите и отново да се отиде на избори. И това предпочитание може да блокира опцията, която ние в този момент сме в положение да предложим. Поемайки обаче големи политически опасности. Имайте поради, че нито един политически водач или политическа групировка с възприятие за самозапазване не биха се стремили към третия мандат. Защото отговорността е доста тежка, а възможностите за реализация - минимални. Но ние сме виновни и гледаме да не се повличаме по всякакви популистки течения. И по тази причина, несъмнено, при нас има всевъзможни политически напрежения. Време е обаче ДСБ и " Да, България "  да проявят политическа храброст и да заявят курс към надграждане на обединението и превръщането ѝ в един явен, дясно центристки индивид от нова генерация, който може да води и да формулира дневния ред на българската фантазия за идващите десетилетия. Тогава, когато ние можем да дадем ясна вероятност за генерационно целеполагане, за дясно центристки политики от нова генерация, за разгръщане - ето, тогава всички тези напрежения ще изгубят значение.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР