Ние няма да позволим нашата територия да бъде подложена на

...
Ние няма да позволим нашата територия да бъде подложена на
Коментари Харесай

Иран: Няма стоим със скръстени ръце

Ние няма да позволим нашата територия да бъде подложена на още един обстрел от региона на Нагорни Карабах, това е завил формалният представител на външното министерство на Иран Саид Хатибзаде, съобщи ТАСС.

Високопоставеният чиновник е коментирал случай, станал през вчерашния ден. Няколко снаряда, изстреляни от оспорвания район, са паднали на територията на Ислямската република, довели до ранявавено на един човек и разрушване на няколко здания.

"Ние няма да стоим със скръстени ръце при вероятно повторение на подобен случай. Нашата съществена задача постоянно е била опазването на живота и здравето на жителите на страната ни – без значение къде живеят те ", безапелационен е бил представителят на дипломатическата централа на Техеран без да упреква нито Азербайджан, нито Армения.

Конфликтът сред Баку и Ереван е почнал през февруари 1988 година, когато Нагорнокарабахската самостоятелна област (населена най-вече с арменци) е оповестила за излизането си от състава на Азербайджанската руска социалистическа република.

В началото на 90-те години на предишния век е избухнала война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела към 30 000 жертви. След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан де факто е изгубил надзор над региона.

През 2016 година тежки сражения за малко не са прераснали в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в региона на границата, а от 27 септември 2020 година регионът още веднъж е станал сцена на конфликти.

Баку и Ереван на 10 октомври тази година са постигнали съглашение за преустановяване на бойните дейности и замяна на починали и пленени.

Въпреки договореността, насилието в Нагорни Карабах не е спряло.

Информацията за бойните дейности в региона е спорна.

Така да вземем за пример през днешния ден от военното министерство на Армения са декларирали, че при обстрел на селището Красний базар силите за сигурност на Азербайджан са употребявали касетъчни муниции.
Говорител на държавното управление в Баку е опровергал изказванията на Ереван и обвинил арменската страна в разпространение на подправени вести.

Касетъчните муниции са голям брой дребни експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд. Носителят се отваря по време на полет и те се разпръскват над просторен регион, взривявайки се при удар.

Над 100 страни от целия свят са се споразумели да не употребяват този тип въоръжение през 2008 година в Дъблин. Съответният документ не е бил подписан нито от страна на Азербайджан, нито от страна на Армения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР