Ние няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, има много

...
Ние няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, има много
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Бюджетът на Асен Василев е антисоциален, той ще е за сметка на хората

„ Ние няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, има доста проблеми с него. “

Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Георги Гьоков в ефира на Българска национална телевизия. И продължи: „ Когато ние бяхме в ръководството, направихме добър бюджет, виждате по какъв начин устоя и досега. Тогава ние бяхме поръчител за обществената политика. Асен Василев е с дясно мислене, и в случай че няма лява гаранция в Народното събрание, той няма да направи ляв бюджет с повече обществени разноски “, сподели още той.


В предаването “Още от деня “ социалистът изясни, че не е задоволително да са обезпечени обществените заплащания, те би трябвало да се усилват по този начин, че да компенсират инфлацията и повишаващите се цени.
„ Този бюджет е противообществен “, безапелационен бе Георги Гьоков и даде образци за какво не е добър: „ Има проблеми с преразпределението през бюджета. В бюджета за 2022 година то беше стигнало до 40%, а в този момент се върнахме на 37%. Тази разлика от няколко % е доста съществено отражение, тя лишава освен обществената политика, само че и образованието, културата, защитата от политики, които могат да се осъществят. Няма страна в Европа, която да си разрешава толкоз ниско преразпределение, междинното за Европейски Съюз е към 50% “, разкри социалистът.


Между първо и второ четене на бюджета депутатите от Българска социалистическа партия ще създадат доста подложения. За младежите те ще упорстват за безвъзмездни медикаменти за децата до 14 година, майчинството през втората година да бъде равно на минималната заплата, увеличение на детските, както и на еднократните помощи при раждане. „ За работещите ще предложим още веднъж минималната заплата да влезе в действие 1 юли, а за хората в пенсионна възраст – преизчисляване на пенсиите, увеличение на вдовишките добавки и на учителския пенсионен фонд “, изясни Гьоков.
Социалистът изясни и на какво се дължи финансовият безпорядък в страната: „ Най-голяма виновност има служебното държавно управление, което не предложи предходната година бюджет за 2023 година На второ място е и политическата неустойчивост. Забелязвам и, че събираемостта на приходите понижа, което значи, че има чадъри над избрани компании. “


„ Когато внесем нашия различен бюджет, в който са всичките ни оферти, ще кажем от кое място ще дойдат парите “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия и продължи: „ Ние не се вторачваме в бюджетен недостиг от 3% като някаква цел, напълно умерено можем да си позволим да бъде 4%. Страната ни не изпълняваме и други от Маастрихтските критерии, само че по този начин или другояче след Ковид пандемията, тях никой не ги съблюдава. Тези 3% ще бъдат напълно за сметка на хората “, съобщи Георги Гьоков.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР