Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на Уестингхаус,

...
Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на Уестингхаус,
Коментари Харесай

Валентин Николов: Не сме ние тези, които избираме кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй

" Ние не избираме строител. А ние избираме сътрудник на " Уестингхаус ", тъй като технологията е тяхна. Много хора бъркат, че ние избираме реализатор и би трябвало да пуснем някоя компания на търг. Нещата са много деликатни и не е хубаво хора, които не схващат от процеса да дават некомпетентни отзиви ", съобщи в предаването  " Още от деня " по БНТ изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов  Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

" В момента ние по решение на Народното събрание ще организираме договаряния с " Хюндай ". Ако тези договаряния не доведат до дилемите, които са от Народното събрание, то постоянно е вероятен различен вид ", добави Николов.

По думите му реалистичната цена на градежа ще бъде доста по-малко от спряганите 30 милиарда лв. за двата блока. Към момента Валентин Николов  Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, уточни, че АЕЦ " Козлодуй " е обезпечена и има ликвидност.

" За началните действия за 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " има пари, както и за обезпечаването на програмата на АЕЦ-Козлодуй ", безапелационен е той.

" Опасяваме се, че в един не доста дълъг интервал, когато цените на електрическата енергия падат това значи, че паричният ни поток ще бъде напълно друг, изключително приходите ни и това ще затрудни някои действия, само че към сегашния миг сме оптимисти ", добави той.

Николов разяснява и настояването от страна на водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и на Движение за права и свободи Делян Пеевски, Асен Василев да покрие недостига в енергетиката.

" Рискът, в случай че дефицитът не се покрие, е че знаете, че от 1 юли към този момент има либерализация на пазара на едро т.е. крайните доставчици, които доставят сила на семействата ще минат и ще купуват количества сила на свободния пазар, на по-висока цена. Това обаче, с цел да не увеличи цената на семействата би трябвало да бъдат обезщетени. И тази отплата би трябвало да пристигна от фонда за гарантиране на енергийната система ".

" Защо би трябвало да се увеличи при изискване, че цената на борсата пада? Именно тъй като до момента фондът компенсираше тези разлики, в този момент той няма да може да ги компенсира, към този момент натрупва недостиг в публичния снабдител на националната електрическа компания. Даже националната електрическа компания дължи към този момент пари на АЕЦ " Козлодуй ", изясни Николов.

Той уточни, че има два метода за отплата - или през бюджета, или през повишение на цената, която е 0 лв. една ставка, която се води обвързване към обществото, която е част от цената за електрическата енергия на всеки един консуматор, без значение дали е домакинство или е компания.

" Фондът ни дължи над 130 милиона лв. към Националната електрическа компания, които са просрочени, а към нас дължи 40 милиона, само че той дължи и към Топлоелектрическа централа " Марица-изток " и други ", добави изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

Валентин Николов  Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, разяснява и тематиките за замяната на съветското гориво, както и пътната карта за " Турски поток ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР