Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС,

...
Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС,
Коментари Харесай

Министър Гечев: Искаме по-разумна цялостна политика на ЕС

Ние не желаеме прекъсване, желаеме по-разумна цялостна политика на Европейски Съюз, която да отрегулира аномалиите на пазара ", това съобщи пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев. Той добави, че това е правилно и към Украйна, и към България, и към всички.

" Ние нарушихме пазара, по тази причина сега има рецесии. Ние не желаеме просто затварянето на пазара, ние желаеме механизъм ", съобщи той.

" Изчиствайки част от продукцията, която има на българския пазар, незабавно да можем да вдигнем ние самите дадените бариери. Искаме механизъм, който да не наводняваме единствено източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм, който да преместваме тези количества към по-вътрешни страни, към Европейски Съюз. Искаме отваряне на коридори, които да излизат отвън Черно море, което сега е проблематично. Ако сега не вземем покупко-продажби, в случай че единствено стопираме или отваряме - това не е задоволително. И следващата година отново ще си приказваме за същите проблеми ", изясни той.

" В България има такива количества продукция сега, че първо не може да се вдигнат цените. Ако повдигането е 1-2 стотинки на кг слънчоглед, това надали ще се отрази по какъвто и да е метод. Няма никакви условия за повдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекалено огромни количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които в случай че ние не продадем, ще би трябвало да хвърлим продукция за няколко милиарда ", предизвести министър Гечев.

Той напомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в Европейски Съюз - че коридорите на взаимност не работят по този начин, както се чака. Още тогава искахме ограничения, добави той и сподели изрично:

" Ние не искахме да стопираме каквото и да е, наложи се да го създадем ". 

5 страни по-късно установяваха същите неща, продължи министърът.

" В един миг Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, макар че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те страни - Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това значи, че всички коридори, които бяха ориентирани към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 разнообразни разновидности. Ние безусловно преписахме техните описи. Бърз разбор във връзка с това какво може да се насочи към България, което може да сътвори локално пренасищане на пазара. Затова описът е подобен. Той по скоро беше глас към Европа, че доста незабавно би трябвало да се вземат общоевропейски ограничения ". 

Искаме непрекъснато настоящ механизъм, безапелационен бе Явор Гечев и изясни: 

" Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото от горната страна взимат и по-малко дотации, то не е заслужено нито за Украйна, нито за България. Това не е заслужено. Искаме механизми, които да изнасяме към трети страни. Русия сега изнася доста сполучливо покупко-продажби за съвсем целия свят ". 

" Зърнопроизводителите желаят по-високи цени, само че това е пазарът. Ако желаят доста по-високи цени, това няма по какъв начин да стане, няма такива условия на пазара ", счита той и приканва земеделските производители да употребяват този прозорец, който Българската страна и Европейски Съюз ще им даде за осъществяване на продукцията. 

" Ако нямаме покупко-продажби с огромни количества до 5 юни, по-късно нямаме да можем да създадем доста неща. Имаме няколко милиарда продукция, която в случай че остане в страната, няма да е най-хубавото нещо за стопанската система. Интензивно продължаваме диалозите с всички ".
 
България упорства за разсъдък, за механизъм, който ни разрешава да взимаме верните решения, заключи земеделският министър.

За цените на храните Гечев уточни, че надали  ще паднат толкоз, с цел да догонят инфлацията. Обществото схваща ограниченията, счита той. Според него в случай че тематиката спре да бъде обществена, цените ще се върнат на същото равнище. Бихме предложили на народните представители и законови промени, сподели той.

За предлагането за бюджет, Явор Гечев разяснява:

" Бюджетът е опит за представяне на политиките такива, каквито ги желаеха партиите. Бюджетът отразява съвсем всичко на това, което всички слушахме в акцията. /.../ Този бюджет е изработен като политики да улесни в последна сметка партиите във връзка с тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. /.../ Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са определени, с цел да вземат съответните решения и всички се надяваме те да са верни. Няма по какъв начин да реализираш в 3% недостиг и да направиш всички тези политики, които всички желаеха. За страдание, това уравнение не е решимо, най-малко от наша позиция. Дано Народно събрание да може да реши това уравнение ". 

Не горя от предпочитание да съм министър, означи още земеделският минисър. 

" Не е елементарно да си длъжностен министър в такава конюнктура, в която има съмнение към политическата класа, по-късно има доста рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е мъчно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът - парите няма да стигнат, с цел да могат да се вършат догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и би трябвало да се търсят и законови, и административни ограничения, с цел да се вършат промени. Едно служебно държавно управление не може да прави такива промени ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР