Ние настояваме за електронна здравна карта. Нейната липса също е

...
Ние настояваме за електронна здравна карта. Нейната липса също е
Коментари Харесай

Майка на дете с увреждания настоява за електронна здравна карта

Ние настояваме за електронна здравна карта. Нейната липса също е причина да има доста нереални ТЕЛК-ове. Това съобщи пред БНР Вера Иванова, ръководител на Конфедерацията за отбрана правата на децата и един от уредниците на митингите на майките на деца с увреждания.

По думите й, министър Петков е първият, който демонстрира воля и схващане към проблемите на майките на деца с увреждания.

" Не го гоним по улиците, както се е случвало с предходните министри. Той самичък идва при нас. Той е наясно с нещата, само че би трябвало политическа воля. Без политическа воля ние до средата не можем да стигнем. Основната ни битка е средствата да отиват по предопределение. Моето дете е на 23 години и за него смяната е в пет лв. покачване на обществената му пенсия.
Тук не става въпрос единствено за пари, само че с тези 145 лв. никой не може да оцелее, няма подобен човек. Държавата по никакъв метод не ни оказва помощ за развъждането на деца с увреждания. Няма място, което децата с тежки гръбначни увреждания да посещават. Ако на мен ми се наложи да вляза в болница за два дни, аз няма къде да оставя детето си. Искаме обикновени неща ", сподели Иванова.

Проблемът с намирането на работа за хората с увреждания е голям, призна водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

" Хората с увреждания не могат да си намерят работни места, работодателите ги отбягват, водени от присъщия им нарцисизъм да не се ангажират с хора с проблеми. Това пък основава проблеми на хората с увреждания. Всички те желаят да работят и голяма част от тях могат да работят, само че нямат опцията да го създадат ", сподели Манолов.

Според него мъчно може да се каже какво би трябвало да е решението. Може би работодателите би трябвало да бъдат насърчени по някакъв метод може би през данъчно облекчение, единствено че българската фискална система не остава кой знае какви пространства за това.

" Бяха правени опити за въвеждане на квоти преди години, от което всъщност нищо не излезе, само че този проблем със заетостта на хората с увреждания е голям. Беше изгубено прекомерно доста време във връзка с преподреждането на тази система, която съществува като философия от 50-те години на предишния век ", изясни синдикалният водач като добави, че тогава и страната, и обществото бяха разнообразни.

" Тези хора се криеха от света, техните проблеми се подмитаха под масата и всички бяха трансферирани на пенсионната система, която също доста страда от тези неща, тъй като е натоварена с една поредност от функционалности. Тази система трябваше да бъде преосмислена и преправена по напълно друг метод ", сподели Манолов.

Бившият обществен министър и консултант на еврокомисаря по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер - Ивайло Калфин, разгласи, че системата за грижа за хората с увреждания, не е променяна от доста време. Няма да намерите един човек в България, който да каже, че е добра, сподели Калфин.

Правят се промени за една или друга група и в един миг се губи общата логичност и липсва възприятието за правдивост. Трябва да се промени концепцията на системата, да се промени методът, по който работи системата за хората с увреждания, изясни някогашният обществен министър.

" Те на процедура получават една присъда от ТЕЛК, която ги праща вкъщи. В системата би трябвало да се вкара нещо, което го има в Световната здравна организация и което прави оценка какво би могъл да работи човек със съответното увреждане. Цялата система работи към това тези хора да са потребни и да се социализират членовете на фамилиите им, да не са обречени да седят у дома ", съобщи Калфин.

Той е безапелационен, че помощните средства не са обществена политика. " Би трябвало да се дават съответните услуги. Трябва да има самостоятелна оценка, само че мисля, че страната би трябвало да даде не средства, а услуги, тъй като парите, колкото и да са, в един миг те ще станат малко. Трябва да има психическа помощ, дневни центрове, превоз до работното място, акомодация на работното място и по този начин нататък ", сподели Калфин. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР