Ние имаме интерес да върнем един позитивен дневен ред в

...
Ние имаме интерес да върнем един позитивен дневен ред в
Коментари Харесай

Връщаме позитивния дневен ред в отношенията с РСМ с по-интензивен диалог

Ние имаме интерес да върнем един положителен дневен ред в двустранните връзки - нещо което в последните месеци, и от двете страни на границата, усещаме, че се позагубило.

Това съобщи служебният външен министър Николай Милков на взаимен брифинг в Министерство на външните работи с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи . Той добави, че от българска позиция това е и смисълът на днешното посещаване на Османи у нас.

Милков означи, че сме подложени на обилни външни въздействия от връхлитащите ни рецесии от всевъзможен темперамент - растящи цени на енергоресурсите, спиране на вериги за доставки, закани за сигурността. Той уточни, че в това време нашите връзки са минали през интервали, които могат през днешния ден да бъдат окачествени като комплицирани.
 РСМ не разрешава със закон организации да употребяват имена, свързани с фашизма
РСМ не разрешава със закон организации да употребяват имена, свързани с фашизма

Решението се смята за пряк удар против българските културни клубове

" Парадокс е това да имаме една визия за развиването на района и за развиването на нашите двустранни връзки. Парадокс е и да имаме механизъм за тяхното решение, който се дефинира от подписаните двустранни документи, имам поради несъмнено контракта от 2017 година, също по този начин - протоколите сред държавните управления на двете страни. Имаме и многостранно поети задължения, скрепени с подписите на всички страни членки от Европейски Съюз. И в това време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е положителна, в развиването на нашите връзки. Именно това се опитваме да преодолеем с това посещаване и с ангажимента за интензифициране на разговора сред двете министерства и сред двете страни ", разяснява Николай Милков.

Той сподели още, че наред съществуващите спънки, които да бъдат преодолени, като да обстановката, обвързвана с българските клубове и вписването на българите в Конституцията на РСМ, с Османи са разискали и позитивните неща в двустранните връзки, случили се в последно време, които като че ли остават в сянка. " Тук желая да загатна преди всичко постигането на търговски стокообмен в размер на над 1 милиард, което е е казус. Никога до момента не е имало подобен стокообмен сред нашите страни , което демонстрира освен на битие на едно комерсиално съдействие, само че едно взаимно навлизане на стопанските системи на нашите две страни, на капиталова интензивност, която се следи ", посочи Милков.

Той съобщи също, че с Буяр Османи са коментирали и стъпки, които да доведат в бъдеще до в допълнение увеличение на комерсиалните обороти , както и опциите за ролята България като газов хъб на Балканите след на интерконектора с Гърция, като в тази връзка е и подписаното съглашение за междусистемната газова връзка Кюстендил-Жидилово сред две страни. Спряхме се и на редица други позитивни тематики, също по този начин, от нашите двустранни връзки, свързани с ", означи Николай Милков.
 За връщане към естествени връзки с България се разгласи Османи
За връщане към естествени връзки с България се разгласи Османи

След свадите към културните клубове в двете страни

От своя страна външният министър на РСМ съобщи, че с българския си сътрудник са говорили и за динамичността на активността на междусекторните работни групи.

Той изрази задоволеност от това, че на последното взаимно съвещание на държавните управления на двете страни министър председателите са отделили внимание на жп кулоар 8.

" Също по този начин считам за триумф и подписването на контракта междусистемно газово свързване на интерконекторната точка Кюстендил-Жидилово ", сподели Османи.

По думите му за интензитета на динамичността на взаимното съдействие приказва и развиването на комерсиалния продан, което за първите осем месеца на тази година към този момент възлиза на над 710 млн. евро с наклонност да премине равнището от 1 милиарда евро до края на тази година. Той уточни, че нарастването е с 52% по отношение на същия интервал предходната година.
 Техническите параметри на бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни - Берово са подготвени
Техническите параметри на бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни - Берово са подготвени

Това реши експертна комисия с представители на България и РСМ

" Днес с сътрудника Милков уточнихме, че идващия месец ще организираме взаимен бизнес конгрес в Скопие , който ще събере бизнеса от двете страни с способените институции, с цел да отговорим на провокациите и капацитета за още по-голямо икономическо съдействие. Убеден съм, че съществува огромен капацитет за нарастване на съдействието в енергетиката, в земеделието, в хранителната промишленост, в опазването на здравето и доста други области ", означи Буяр Османи.

Той открои като добър образец и трансграничното съдействие сред двете страни.

" Искам да имам вяра, че взаимно с сътрудника Милков ще създадем всичко, с цел да не позволим други да водят външната ни политика, други да кроят двустранните ни връзки. Но ние двамата, взаимно с дипломатите от нашите министерства, в духа не ервопейските полезности, ще продължим да построяваме европейско бъдеще за всички нашите бъдещи генерации. И ние не би трябвало да забравяме, че сме сегашни съдружници в НАТО, бъдещи партньори в Европейски Съюз, само че на първо място - другари и положителни съседи ", акцентира външният министър на РСМ.

Той също предложи, съгласно който българските сдружения в страната ще бъдат заличени, в случай че не се преименуват, да бъде изпратен до Венецианската комисия и тя да се произнесе по въпроса дали в него има нередности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР