Ние имахме споразумение за 18 месеца с ротация само на

...
Ние имахме споразумение за 18 месеца с ротация само на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Преди 9 месеца Борисов направи лоша за ГЕРБ сделка и искаше да я предоговори

" Ние имахме съглашение за 18 месеца с ротация единствено на министър председателите и за промяна на министри по взаимно единодушие. Тези 3 седмици видяхме, че нямаме такова единодушие. Те желаеха едни неща, ние искахме други. Нямаме такова единодушие и искахме да се върнем на съглашението за 18 месеца. Защо - тъй като знаем, че едни избори няма да доведат до нещо доста по-хубаво, ще загубим едни 100 милиона на хората, ще се озовем в същата обстановка. Единственото нещо - забавихме България, тъй като по нашите визии за още 9 месеца щяхме да имаме Шенген, еврозона, нямаше Сарафов да е основен прокурор - това беше нашата фантазия ", изясни Петков.

По думите му от ГЕРБ са споделили, че тази фантазия е неуместна и че ги е боязън от нея и отиват на избори.

" Борисов идва от силови структури и той знае единствено езика на силата, само че не физическа, а политическа мощ. Вчера се съгласяваха да има комисия за Нотариуса, само че когато схванаха, че ще вървим на избори, пробваха да я блокират ", означи съпредседателят на ПП-ДБ и уточни, че съгласно него ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да се явят дружно на избори, тъй като имали отлична съгласуваност една с друга.

" Може би 100 пъти съм ходил при Борисов и единствено веднъж той не е канил Делян Пеевски вътре. Всички сме си говорили, само че те си взимаха решенията дружно, ние с Демократична България си взимахме решенията дружно ", сподели Петков и акцентира, че в случай че след изборите българските жители дадат на ПП-ДБ да са първа политическа мощ, ще наложат визията за България, която имат.

Депутатът счита още, че изборите би трябвало да се проведат 2 в 1.

" Оказа се, че те не желаят да изгубят надзор върху правосъдната власт и то не тъй като са огромни стратези. Борисов е междинна ръка пълководец - не е необикновен. Това, което е необикновено е, че той не може да си показа свят, в който има Европейски съд, Европейска прокуратура, европейски служби. Него го е боязън. Ние се опитахме 9 месеца да покажем, че няма нищо ужасно, че стъпките напред, които са положителни за България, може би са положителни и за тях ", разгласи съпредседателят на ПП-ДБ.

Относно документа за регулаторите, който е обсъждал с Делян Пеевски, Петков съобщи следното:

" В моя диалог с Делян Пеевски беше, че ние държим да няма ексклузвитет на никоя партия. Това не споделя, че Движение за права и свободи не може да вземат участие - те имат свои гласоподаватели, само че нямат непокътнато място на масата, би трябвало да са конкурентни. Той се съгласи. Чак тогава ГЕРБ можа да направи следващата стъпка да запише този текст. Движение за права и свободи отстъпиха, не желаеха да са извънредни ".

Петков акцентира, че не желаят регулаторите за тях, а желаят да ги създадат институционални.

" Всъщност господин Борисов направи една неприятна за ГЕРБ договорка преди 9 месеца, това е истината. Тази договорка за 18 месеца, той искаше да я предоговори. Това, което аз разбрах, е, че неговата болежка не е в министерствата ", добави Петков.

По думите му с Демократична България още първоначално са споделили, че желаят да сменят вътрешния министър Калин Стоянов.

" Вярно е, че искахме да има друг министър на Министерство на вътрешните работи и на електронното ръководство, само че им казахме, че ще се откажем от това, в случай че те държат толкоз доста на Калин, тъй като осъзнахме, че да хвърлиш страната в избори, е по-лошо, в сравнение с да не харесваш министрите ", уточни Петков.

" Когато се предложиха министри, името на Калин Стоянов ми беше подадено от Мария Габриел. Помислих си, че в действителност е безпартиен, тъй като нямаше политическа принадлежност. Но когато смени 18 шефове на ОДМВР-тата преди изборите, разбрах, тъй като постоянно ми се обаждаха от ГЕРБ. Разбрах, че той не е блестящо политическо лице, само че е много подвластен от ГЕРБ. Предпочитам Бъчварова ", добави съпредседателят на ПП-ДБ.

По думите му Борисов го е боязън от промяната на хората в службите, които може би знаят нещо за водача на ГЕРБ, а не от ПП-ДБ.

Петков беше безапелационен, че в случай че бъдат определени Политическа партия, ще има промени, Шенген и еврозона, а в случай че гласоподавателите изберат ГЕРБ и Движение за права и свободи, България ще се върне към остарелия модел - " ще има джуджета, нотариуси, специфични клубове - това е светът, които те могат да ръководят и управляват по-добре ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР