Ние даваме неща, които ще отидат в Украйна, но не

...
Ние даваме неща, които ще отидат в Украйна, но не
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

" Ние даваме неща, които ще отидат в Украйна, само че не използваме опциите да превъоръжим българската войска... Голямо предизвикателство пред новия министър на защитата и екипа му ще бъде постигането на 2% от Брутният вътрешен продукт за подсилване на отбранителните качества на страната. И до момента не сме постигнали това наше решение. Дори и да се реализиран тези проценти, сумата ще е незначителна, поради заложените упоритости ".

Това сподели пред БНР Йордан Божилов от Софийския конгрес за сигурност.

И добави, че в обстановката на неустановеност би трябвало бързо да напреднем, като се изградят най-необходимите отбранителни качества, тъй че страната да бъде предпазена.

" Системите ни на въоръжение са несъвместими със системите на въоръжение на нашите съдружници, даже на нашите съседи. Вижте какво прави Румъния. Друго предизвикателство е, че огромна част от бюджета отива за прехрана на персоналния състав. Над 70% отиват за заплати, спомагателни хонорари, пенсии. А дребна отива за въоръжение, което нараства от ден на ден и повече. На министър Тодор Тагарев ще му би трябвало необятно мислене. И освен за придобиване посредством закупуване, а и да се види кои качества могат да бъдат получени като втора употреба или за краткотрайно прилагане. Трябва да изградим естествена защита ", сподели още той в предаването " Нещо повече ".

По думите му Министерството на защитата, а и държавното управление би трябвало да изградят система за стратегическа връзка с обществото, с цел да се избегнат хибридните внушения.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР