Ние, биологичните същества, оставяме следи от себе си навсякъде, където

...
Ние, биологичните същества, оставяме следи от себе си навсякъде, където
Коментари Харесай

Във вашата чаша чай е пълно със следи от безгръбначни животни

Ние, биологичните същества, оставяме следи от себе си на всички места, където отидем – даже във въздуха. Например разнообразни тайни, като слюнка, и непрекъснато падащите ни мъртви кожни кафези, доста от които съдържат нашите неповторими ДНК сигнатури.

Гадинките не са изключение. От паяците до бръмбарите – безгръбначните също оставят следи след себе си, в това число върху което и да е листо на чаено растение, което хапват или просто допрян, без да желаят.

Учени откриха доказателства за 1200 разнообразни типа безгръбначни в едвам 40 проби от изсушени чайове и билки.

„ Това, което в действителност ме изненада, бе голямото многообразие, което засякохме – споделя екологичният генетик Хенрик Кренвинкел от Трирския университет пред The Scientist. – В една-единствена торбичка зелен чай открихме до 400 типа инсекти. “

Общо откривателите откриват след от 3264 безгръбначни, в това число хищници, растителноядни, детритофаги и паразити от целия свят, в всеобщо създаваните чайове и билки, закупени в магазините в Германия. Засечени са следи от ДНК на паяци, хлебарки, акарообразни, мухи, пеперуди, богомолки и други

Кренвинкел и сътрудниците му подозират, че впечатляващото многообразие се дължи на метода, по който изсушените билки (чаени листа, джоджена и магданоза) се обработват – до момента в който се смилат, ДНК-то от всички елементи на полето, където посевите са отгледани (и които евентуално включват цели буболечки и техните яйца), се резервира, смесва и разпределя из цялата партида.

Изследването е оповестено в Biology Letters.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР