Ние, българите, имаме с какво да се гордеем – славна

...
Ние, българите, имаме с какво да се гордеем – славна
Коментари Харесай

Повод за гордост: Осем удивителни български рекорда и постижения

Ние, българите, имаме с какво да се гордеем – славна история, велики българи и техните открития и достижения. Има хора, които незабавно ще кажат, че не би трябвало да лежим на остарели лаври, само че въпреки всичко би трябвало да помним историята ни, да се гордеем с нея и с това, че сме българи.

Освен всички минали славни събития в българската летопис има и значително количество модерни върхове, които несъмнено всеки горделив българин би трябвало да знае. Това са достижения на наши сънародници, които заслужават почитание, респект и възторженостти за това, което са постигнали.

В книгата на Гинес има над 70 български върха. Което си е много впечатляващо. А за в бъдеще се чака да има и още или най-малко по този начин се надяваме.

Футбол

Като един футболен почитател ще стартира с подобен връх, който не е тъкмо връх, а по–скоро достижение. Повечето от нас помним славната за родния футбол 1994 година - тогава националният ни тим стана четвърти в света.

Макар че оттогава нямаме огромен триумф, това е нещо в действителност велико и тези, които сме били родени в този интервал, помним каква наслада ни донесоха тогава българските футболисти. На футболната сцена тогава имаше огромни тимове, измежду които не сме и мечтали да попаднем и все пак бяхме там. Дали не ни доближи шанс, умения или светът не е желал да допусне тази „ дребна “ страна да стане международен футболен първенец, няма по какъв начин да знаем.

Въпреки че минаха няколко десетилетия от този значим миг във футболната ни история, ние като българи би трябвало да почитаме това, което Христо Стоичков и неговите съотборници реализираха, тъй като дали сте били на 5 или на 50, несъмнено сте се вълнували с тях.

Лека атлетика

Докато още сме на тематика спорт, няма по какъв начин да не споменем и един от най–гордите ни моменти, който към този момент си е международен връх. Това е незабравимият скок на Стефка Костадинова. На 30 август 1987 година в Рим на Световното състезание по лека атлетика тя скача забележителните 209 см, които до този миг са изглеждали недостижими.

Този връх и до през днешния ден не е усъвършенстван от нито една жена, въпреки мнозина да са опитвали. На входа на Олимпийския музей в Лозана, Швейцария, има летва, сложена на тази височина, на която е изписано името на Стефка и нейният връх. Още един мотив за горделивост, нали?

Музика

Друг забавен и трогателен връх е този, който реализираха 333- те каба гайди през 2012 година в зала 1 на НДК. До този миг в книгата на Гинес в никакъв случай не е записван връх, в който да са взели участие гайди. Всеки, който чуе осъществяването, настръхва и несъмнено има за какво. То е повече от неповторимо. Гайдата е народен български инструмент, който се смята за неповторим освен у нас, само че и на всички места по света. От звука, който създава, кожата на всеки българин настръхва.

Религия

От зала 1 на НДК се прехвърляме в Хасково, където се намира най–високата скулптура в света на Богородица с младенеца. Тя е висока 14 метра, сложена върху 17-метров фундамент. Тежи цели 80 тона. Отвътре тя е настоящ параклис. През 2004 година влиза в раздел „ Религия “ на книгата с върховете на Гинес. Намира се над града, на един рид, от който се разкрива панорамна панорама към Хасково и покрайнината.

Традиции

Освен статуята в книгата на Гинес попада и един наш обичаен знак, а точно мартеницата. Най–дългата в света беше изплетена през 2011 година в град Видин. Тя има забележителната дължина от 5 километра 30 метра и 30 сантиметра.

История

Един може би малко позабравен връх, който не е записан в книгата, само че е прочут на всички, е това, че българската войска няма пленено знаме в борба. Това е почтено за удивление, тъй като не доста нации могат да се похвалят с нещо сходно. Макар да е от далечното ни славно минало, това е достижение, което заслужава място измежду най–добрите ни такива.

Развлечения

Българин държи върха за най–много предлагани коктейли в бар - цели 2014 на брой. През 2014 година във Варна Пенчо Пенчев съумява да реализира един опияняващ връх – пред голяма аудитория от смаяни чакащи той забърква цели 2014 коктейла. Това е четвърти поред връх на българина, който гордо е сложил плакетите в бара си. Колко ли тежи менюто с коктейли на този бар?

Наука

Докато още сме в морската ни столица, дано да загатна и Медицинския университет във Варна, който държи върха за най–дълга ДНК верига, направена от хора, или по-точно от 4000 души, с което усъвършенстват върха, който до тогава са държали турците. Идеята на този огромен план е била да покаже, че науката сплотява хората, без значение от тяхната раса, пол и етническа принадлежност.

Безспорно има толкоз доста върхове, които заслужават да се упоменат, и те мъчно биха се побрали в една публикация, само че въпреки всичко тази е едно положително начало към това всеки да потърси и останалите върхове в книгата на Гинес и даже такива, които по една или друга причина не попадат там.

Поводи за горделивост имаме хиляди, даже милиони, въпросът е кой какви упования има? Дали един дребен връх може да ни впечатли или чакаме нещо в действителност грандиозно?

Малък или огромен, върхът си е връх и заслужава да бъде регистриран, упоменат, запомнен и почетен. Все отново какво неприятно има в това да се зарадваме на триумфа на близък си, на съседа, на сънародника на всеки българин осмелил се да реализира нещо с доста труд и изпитание?

Най–лесно е да се оплюе непознатият труд, сложното идва в това да се сътвори нещо. Затова е редно да се отнасяме към сходни достижения с нужното почитание и респект.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР