Нидерландският производител на оборудване за производство на чипове и най-ценната

...
Нидерландският производител на оборудване за производство на чипове и най-ценната
Коментари Харесай

Най-ценната технологична компания в Европа се опитва да избегне война с производството на чипове

Нидерландският производител на съоръжение за произвеждане на чипове и най-ценната софтуерна компания в Европа ASML е един от дребното производители на комплицирани литографски машини, нужни за производството на полупроводници и единственият производител на оборудването, належащо за производството на най-модерните чипове: факт, който слага компанията в центъра на вниманието на европейските управляващи.

Междувременно Съединени американски щати разшириха рестриктивните мерки върху американските доставки за Китай на полупроводници, употребявани за изкуствен интелект, и на съоръжение за произвеждане на чипове.

Като част от опита си да попречи на Китай да развие производството на усъвършенствани полупроводници, администрацията на Байдън се пробва да накара ASML да задържи и по-старите машини, наречени машини за дълбока ултравиолетова литография, които могат да се употребяват в композиция с друга технология за основаване на усъвършенствани чипове.

Европейската комисия и държавно управление на Нидерландия и Германия обаче подхващат акция, чиято цел е да се опълчват на рестриктивните мерки върху европейската компания, до момента в който американските съперници не престават да вършат бизнес с китайски компании, съгласно анонимни източници на Bloomberg. Те настояват частично, че сходни ограничавания към този момент са безсмислени, като се има поради, че ASML, която генерира 15% от приходите си в Китай предходната година, към този момент е продала доста от тези машини на китайски компании.

Когато Съединени американски щати наложи по-строги ограничавания против правенето на бизнес в Китай, тези политики се оказаха облекчение за ASML. Компанията не беше наранена директно от новите ограничавания, само че затрудни нейните сътрудници в Съединени американски щати, като Applied Materials и Lam Research Corp., да продават усъвършенствано съоръжение за чипове в Китай. И двете компании предизвестиха вложителите, че новите ограничавания ще повлияят доста на финансовите им резултати.

ASML не е американска компания, само че нормално употребява елементи от Съединени американски щати, което дава на Вашингтон известна степен на въздействие. В предишното контролът върху износа се е ползвал за артикули, когато минимум 25% от техните съставни елементи са с генезис от Съединени американски щати. Сега обаче се твърди, че артикули, които съдържат американски съставни елементи или интелектуална благосъстоятелност, могат да бъдат подложени на процеса на утвърждение за експорт от Вашингтон. Такова неразбираемо пояснение на разпоредбите би довело до усложнение за компания като ASML.

Главният изпълнителен шеф на ASML, Питър Венинк разяснява, че новите ограничавания не се ползват за създадени от ASML машини, изпратени отвън Нидерландия.

И по думите на основният финансов шеф Роджър Дасен директното влияние е много лимитирано, с помощта на " обстоятелството, че сме европейска компания с лимитирани американски технологии в нея ".

Все отново ASML към този момент е усетил непрякото влияние на новите ограничавания на администрацията на Байдън. Акциите на компанията паднаха с цели 19% дни след известието на 7 октомври, а по-късно отчасти се възвърнаха, откакто регистрира мощни облаги.

Съединени американски щати рискуват да стартират спор с Европа, в случай че продължат с налагане на нови ограничавания върху някои характерни машини. Китай е третият по величина търговски сътрудник на Нидерландия след Германия и Белгия.

Най-лошите страхове на ASML може да не са се станали действителност с последните ходове на Съединени американски щати, това не значи, че няма да бъде обиден от по-нататъшни ескалации в спора сред Съединени американски щати и Китай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР