Нидерландският премиер Марк Рюте се извини днес от името своята

...
Нидерландският премиер Марк Рюте се извини днес от името своята
Коментари Харесай

Марк Рюте се извини за тормоза над 500 000 роби

Нидерландският министър председател Марк Рюте се извини през днешния ден от името своята страна за ролята на Нидерландия в робството, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Рюте сподели, че робството би трябвало да бъде прието " с допустимо най-ясни думи " като " закононарушение против човечеството ".

Някои правозащитни групи го приканиха да изчака с извинението до 1 юли идната година, когато е годишнината от анулацията на робството от Нидерландия преди 160 години. Някои от деятелите даже отнесоха настояването си към съда предходната седмица, само че опитът им не съумя да блокира произнасянето на речта на премиера.

" Днес аз се оправдавам ", съобщи Рюте при започване на своята 20-минутна тирада, която бе посрещната с безмълвие от аудиторията, поканена особено за събитието в Националния списък в Хага.

" Знаем, че няма добър миг за всеки, че няма точни думи за всеки, че няма уместно място за всеки ", добави Рюте.

Нидерландският министър председател сподели, че държавното управление ще сътвори предприемчив фонд, който да оказва помощ на страната да се оправи с наследството от робството в Нидерландия и нейните някогашни колонии.

Обръщението на нидерландския министър председател бе в отговор на отчет, оповестен предходната година от назначен от държавното управление съвещателен съвет. Неговите рекомендации включваха опрощение от страна на държавното управление и приемане, че търговията с плебеи и робството от 17-и век до тяхната анулация, които са се случвали непосредствено или косвено под нидерландско ръководство, са били " закононарушения против човечеството ".

В отчета се споделя, че по този начин нареченият институционален расизъм в Нидерландия " не може да се преглежда настрана от вековете на иго и колониализъм и от концепциите, появили се в този подтекст ".

Нидерландското държавно управление бе оповестило, че от 1 юли 2023 година ще стартира година за възпоменание на робството, през която страната " ще се посвети на размишления за тази мъчителна история. И по въпроса по какъв начин тази история през днешния ден към момента оказва отрицателно въздействие върху живота на доста хора ", се споделя в известието.

Нидерландия в миналото е била третата по величина колониална мощ в света и за интервал от 200 години е съумяла да пороби към 500 хиляди души, отбелязва ДПА.

Повечето от тях са били пленявани в Западна Африка, след което са били продавани и принуждавани да работят на плантациите в Суринам и Антилите.

Нидерландското кралство е една от последните страни в Европа, които публично отстраняват робството - това се случва на 1 юли 1863 година Фактическият му край обаче настава чак през 1873 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР