Нидерландският премиер Марк Рюте официално се извини за 250-годишното участие

...
Нидерландският премиер Марк Рюте официално се извини за 250-годишното участие
Коментари Харесай

СЛЕД 150 ГОДИНИ: Рюте се извини за търговията с роби, Суринам настоя за поемане на отговорност

Нидерландският министър председател Марк Рюте публично се извини за 250-годишното присъединяване на страната му в търговията с плебеи, наричайки това „ закононарушение против човечеството “, съобщи Агенция Франс Прес.

Извинението идва към 150 години след края на робството в отвъдморските колонии на страната, които включваха Суринам в Южна Америка, Индонезия и карибски острови като Кюрасао и Аруба.

Първа от някогашните нидерландски колонии реагира Аруба - премиерката Евелин Уевър-Кро одобри извинението, само че други осъдиха неналичието на съответни дейности или разговор.

„ Днес от името на нидерландското държавно управление се оправдавам за дейностите в предишното на нидерландската страна “, съобщи Рюте в тирада, повтаряйки извинението на британски и на езиците, които се приказват на карибските острови и в Суринам.

„ Нидерландия…носи отговорност за огромно страдалчество, породено на поробени хора и на техните наследници “, сподели Рюте в тирада в Националния списък в Хага.

„ Живеем тук и в този момент, можем единствено да признаем и осъдим робството по най-категоричен метод като закононарушение против човечеството “, добави той.

За събитието нидерландски министри пътуваха до седем някогашни колонии в Южна Америка и Карибите.

„ Не виждам някакви действителни дейности от Нидерландия и това е срамно “, съобщи Иван Венхаарде, ръководител на Федерацията на афросуринамците пред Агенция Франс Прес след речта.

„ Това, което напълно липсваше в тази тирада, бе отговорността и отчетността “, уточни от своя страна Арманд Зундер, президент на Националната комисия на Суринам по репарациите.

Нидерландското държавно управление разгласи няколко огромни събития от идната година и фонд в размер на 200 млн. евро за обществени начинания.

Вицепремиерката Сигрид Кааг съобщи по време на публична аудиенция в Суринам предходната седмица, че „ процесът “ ще стартира към 1 юли 2023 година, когато наследници на плебеи ще отбележат 150 година от анулацията на робството.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР