Нидерландският премиер Марк Рюте официално обяви своята оставка, както и

...
Нидерландският премиер Марк Рюте официално обяви своята оставка, както и
Коментари Харесай

Нидерландия отива на предсрочни избори, които могат да застрашат влизането на България в Шенген

Нидерландският министър председател Марк Рюте публично разгласи своята оставка, както и тази на целия си съдружен кабинет. Правителството в страната се разпадна поради " непреодолими " разлики по отношение на контрола върху миграцията.

Решението значи, че страната отива на предварителни избори, които се чака да се проведат през ноември. 56-годишният Рюте, който е най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател, съобщи, че договарянията сред четирите партии в паравителството не са довели до съглашение.

Крайъгълният камък се оказаха нови ограничения, с които Рюте предлага да се ограничи достъпа на членове на фамилиите на бежанци, които към този момент се намират на територията на страната. Партньорите му от Християнския съюз и D66 обаче отхвърлиха да ги поддържат.

Според нидерландската изборна комисия изборите могат да се проведат най-рано в средата на ноември. Очаква се Рюте още веднъж да оглави своята партия VVD на идващите избори. Дотогава страната ще се ръководи от служебно държавно управление отпред с Рюте, което ще се концентрира върху задания, включващи поддръжка за Украйна.

Вътрешнополитическата обстановка в страната може да окаже въздействие върху упоритостите на Бългаиря и Румъния за участие в Шенген. Двете страни се надяваха да преодолеят нидерландското несъгласие и да се причислят към свободната от граничен надзор зона.

Нидерландия и Австрия бяха двете страни, които гласоподаваха срещу приемането на България в Шенген. Това стана през декември 2022 година на Съвета на Европейски Съюз, когато кандидатурите на София и Букурещ бяха отхвърлени.

Само преди седмици българският министър председател Николай Денков организира телефонен разгворо с Рюте, за който се оповестява, че е изразил " удовлетворение от усъвършенстваната обстановка " на границата сред България и Турция и подготвеност за подпомагане.

Според европейското издание " Euractiv " обаче политическите събития в Хага евентуално ще нарушат този проекта за бързото превъзмогване на нидерландското несъгласие.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР