Нидерландският премиер Марк Рюте и българският му колега Николай Денков

...
Нидерландският премиер Марк Рюте и българският му колега Николай Денков
Коментари Харесай

Марк Рюте: Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.

Нидерландският министър председател Марк Рюте и българският му сътрудник Николай Денков на брифинг с публицисти по време на днешното посещаване на Денков в Хага. Снимка: Българска телеграфна агенция

Оптимист съм, че България може да стане пълновръстен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм доста горделив от това, което България реализира и ще направя всичко, което зависи от мен, съобщи министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български публицист във връзка участието на страната ни в Шенген.

Относно участието на България в еврозоната Марк Рюте също изрази оптимизъм, само че акцентира, че страната ни би трябвало да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на Европейска комисия по тематиката.

Българският министър председател е на еднодневно посещаване в Хага дружно с министъра на защита Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели разискват през днешния ден въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, в това число тематики, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на диалога са и основни цели за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и участието на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 година

Марк Рюте благодари на Николай Денков за визитата през днешния ден и сподели, че има увереността, че връзките сред двете страни стават все по-добри. Вносът на български артикули в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете страни работят дружно на равнище Европейски Съюз и НАТО, акцентира Рюте. Той обърна внимание на поддръжката на България за Украйна и значимостта на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският министър председател разяснява и постигнатото от страната ни във връзка с защитата на въздушното пространство - така наречен еър полисинг (air policing).

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР