Нидерландските гласоподаватели гласуват в сряда на извънредни парламентарни избори, в

...
Нидерландските гласоподаватели гласуват в сряда на извънредни парламентарни избори, в
Коментари Харесай

В Нидерландия избират нов премиер на парламентарни избори

Нидерландските гласоподаватели гласоподават в сряда на изключителни парламентарни избори, в които социологическите изследвания демонстрират, че минимум три партии - в това число крайнодясна - могат да се надяват на победа, без да има ясно обрисуван водач , предава Ройтерс.

Проучване, оповестено в навечерието на гласуването, сподели, че Партията на свободата на антиислямския популистки политик Геерт Вилдерс е изравнена по водачество с консервативната Народна партия за независимост и народна власт (VVD) на премиера в оставка Марк Рюте, следвана компактно от обединението сред Лейбъристката партия и Зелените.

Едно обаче е несъмнено: Нидерландия ще получи първия си нов министър-председател от повече от десетилетие , откакто, когато четвъртото му съдружно държавно управление се разпадна, поставяйки завършек на 13-годишния му мандат.

Ограничаването на имиграцията - въпросът, който провокира краха на последния кабинет на Рюте - беше основен въпрос в акцията.

" Стига токова!. Нидерландия не може да издържи повече. Сега би трябвало първо да мислим за личния си народ. Границите са затворени. Нула търсещи леговище ", сподели Вилдерс в ефирен спор късно във вторник.

Министърът на правораздаването Дилан Йесилгьоз, турски преселник , твърда във връзка с имиграцията и правоприемник на Рюте отпред на VVD, която се надява да стане първата жена министър-председател на страната , отговори:

" Не мисля, че някой има вяра, че Вилдерс ще бъде министър-председател за всички. Той е напълно за затваряне на граници, изключване на групи, които счита, че не принадлежат към Нидерландия. "

Залогът е и дали гласоподавателите в една от най-проспериращите страни в Европа са склонни да продължат да финансират политики в региона на климата, като да вземем за пример скъпо разрастване на офшорни вятърни паркове на фона на шока в цената на живота в целия континент.

Нито една партия не се чака да вземе повече от 20% от гласовете и късните изследвания демонстрират, че водачът на лейбъристите Франс Тимерманс и Вилдерс събират най-голяма поддръжка.

Секциите за гласоподаване отвориха в 7:30 ч. сутринта (8:30 ч. българско време) и ще затворят в 21:00 ч.. (22:00 ч. българско време), когато националната телевизия NOS ще разгласява първия си екзитпол .

Първо място за Вилдерс може да докара Нидерландия до твърда дясна коалиция със мощна антиимиграционна линия, макар че той се пробва да смекчи имиджа си с вярата да влезе в държавното управление.

Ако Тимерманс е в по-добра позиция, това може да насочи идващото държавно управление към центъра и повече разноски за политиката в региона на климата.

Депутатът Питер Омцигт, центрист, който основа лична партия след раздялата с Християндемократите, изостава малко зад тримата в последните изследвания.

Продължителните съдружни договаряния са евентуални във всеки случай, което е в сходство с традицията в Нидерландия.

Партията, която завоюва най-вече места, обичайно води договарянията и обезпечава министър-председателя, само че това не е обезпечено от нидерландската система.

Тъй като Нидерландия е член-основател на Европейски Съюз, а Рюте е основен състезател на срещите на върха на Европейски Съюз, тъй че водачите на другите страни в блока също чакат резултатите, защото партиите отдясно предложиха да се търсят изключения от разпоредбите на блока за селското стопанство и имиграцията.

Една твърдо дясна коалиция може също по този начин да смекчи проектите за понижаване на добитъка и използването на торове, на които фермерите се опълчват мощно.

Една по-центристка коалиция евентуално ще продължи построяването на мощности за възобновима сила, изключително вятърни паркове в Северно море, ще извърши проектите за понижаване на добитъка и ще усили обществените разноски, в това число повишение на минималната заплата.

Рюте ще остане в ролята на краткотрайно изпълняващ длъжността министър председател, до момента в който бъде определено ново държавно управление, евентуално през първата половина на 2024 година, което значи, че бърза смяна в позицията на Нидерландия за влизането ни в Шенген е малко евентуална.
 Нидерландия изиска от Европейска комисия задача за определяне на обстоятелства в България поради Шенген
Нидерландия изиска от Европейска комисия задача за определяне на обстоятелства в България поради Шенген

Амстердам чака справедлив отчет за върховенството на закона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР