Нидерландски съд обяви, че публикуването на снимки на внуците в

...
Нидерландски съд обяви, че публикуването на снимки на внуците в
Коментари Харесай

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук

Нидерландски съд разгласи, че публикуването на фотоси на внуците в обществените мрежи попада под обсега на Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR). Става дума за малолетни деца, в случай че няма експлицитното позволение на родителите или настойниците им. На една холандска баба е разпоредено от съда да изтрие фотоси на внуците си от обществените медии с решение, взето според Общия правилник на Европейски Съюз за отбрана на данните, написа специалистът по GDPR Ирина Дунчева на едноименния си уебсайт.
До решението на съда се стигнало вследствие на спор сред бабата и щерка й, която е поискала институционална помощ фотосите да бъдат свалени откакто по-възрастната жена отказала да изтрие изображенията. Така въпросът стигнал до съда в нидерландската провинция Гелдерланд.Бабата би трябвало да отстрани фотосите, качени в нейните сметки във facebook и pinterest до 10 дни, разпорежда съдията и дефинира санкция от 50 евро (55 $ или 45 английски лири) за всеки ден забавяне, до оптималната глоба от 1000 евро.
Според нидерланското законодателство за издание на фотоси на деца под 16-годишна възраст би трябвало позволение на легален аставник. Според съдията по делото  не може да се изключи  опцията изображенията във Фейсбук да бъдат популяризирани и да попадат в ръцете на трети страни.
Това не е нова позиция от позиция на досегашната процедура на Европейския съд, разяснява на уеб страницата си госпожа Дунчева.
Ако бабата разгласява повече изображения на децата в бъдеще, тя ще бъде санкционирана с спомагателни 50 евро дневно.

(В българския Закон за протекция на детето е категорично очебийно, че сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители - бел. ред.)
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР