Нидерландската икономика се насочва към т.нар. меко приземяване, като рецесията

...
Нидерландската икономика се насочва към т.нар. меко приземяване, като рецесията
Коментари Харесай

Нидерландската икономика се насочва към меко приземяване, а рецесията е почти изключена

Нидерландската стопанска система се насочва към така наречен меко приземяване, като рецесията е на практика изключена, се споделя в преглед на уеб страницата Ню. Централната банка на Нидерландия чака сдържан напредък през тази година с внимателно възобновяване през 2025 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В еврозоната инфлацията се приближава до задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) и към този момент мощна криза остава изключена. Поради това чакаме сдържан напредък. С това така наречен меко приземяване на стопанската система към момента наподобява достижимо за еврозоната и Нидерландия ", оповестяват от банката.

Централната банка въпреки всичко предизвести, че икономическата и геополитическата неустановеност остават високи. Така да вземем за пример страната към момента е изправена пред инфлация, по-висока от тази в останалата част на еврозоната. Въз основа на европейския способ на пресмятане инфлацията в Нидерландия доближи 3,3 на 100 през септември. Това значи, че в страната има най-голямо нарастване на цените след Белгия.

Според Нидерландската централна банка по-високата инфлация се дължи основно на свития пазар на труда и разхлабената фискална политика. Няколко бранша са нетърпеливи за нови чиновници. В момента са отворени към 400 000 свободни работни места. Затова фирмите се пробват да привлекат служащи, като оферират по-високи заплати.

Освен това на масата за групово договаряне се договарят огромни нараствания на заплатите. Данните на асоциацията на работодателите Ей Ве Ве Ен демонстрират, че през предходната година заплатите са се нараснали приблизително със 7,1 на 100. Това е най-високата стойност за всички времена. През първите девет месеца на тази година растежът на заплатите също е висок - 5,4 %. Много компании, като да вземем за пример тези в областта на хотелиерството и супермаркетите, трансферират по-високите разноски за заплати.

Негативно влияние върху финансовата непоклатимост

Освен това нидерландският държавен дълг към момента е невисок - 46 % от брутния вътрешен артикул и е много под междинния за еврозоната (89 на сто). Но Нидерландия и други страни от еврозоната организират разхлабена фискална политика и обществените задължения не престават да нарастват.

" Това има негативни последствия за финансовата непоклатимост. При високо дългово задължение държавните управления разполагат с по-малко благоприятни условия да поддържат стопанската система по време на насрещни ветрове ", предизвестява Нидерландската централна банка. " Освен това страните с високи равнища на дълга са по-податливи на поврат на финансовите пазари, да вземем за пример заради възходящо геополитическо напрежение. Например разноските за финансиране на тези страни нарастват приблизително четири пъти по-силно след геополитически потрес, в сравнение с е казусът с страните с невисок дълг. "

Геополитическото напрежение, обвързвано с войните в Украйна и Близкия изток, продължава да провокира огромна неустановеност. Заплахата от хакерски атаки също е сериозен риск. Според Централната банка на Нидерландия хакерска атака или разстройства в работата на финансова институция могат да основат опасности за финансовата система.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР