Нидерландската гранична полиция арестува десетки активисти за климата, след като

...
Нидерландската гранична полиция арестува десетки активисти за климата, след като
Коментари Харесай


Нидерландската гранична полиция арестува десетки активисти за климата, след като те проникнаха в

Нидерландската гранична полиция арестува десетки деятели за климата, откакто те проникнаха в охраняемата част на летището в Айндховен, с цел да стачкуват против излъчванията на парникови газове от самолетите, излитащи от южния нидерландски град.

Около стотина протестиращи по-рано окупираха част от летището, непокътната за паркиране на частни самолети, откакто разрушиха врата, заяви в Туитър Кралската гранична полиция, съобщи БГНЕС.

„ От 14:00 ч. (13:00 ч. по Гринуич) протестиращите бяха помолени непринудено да изоставен терена. В момента Марехаузее и полицията правят арести “, обявиха от полицията.

Според известия в нидерландските медии протестиращите от Extinction Rebellion са се събрали на поляната сред хангарите, само че служителите на реда не са им разрешили да получат достъп до перона.

Много от тях носеха флагове и плакати и упрекваха летището в Айндховен, което обслужва интернационалните полети, че предизвиква замърсяване на въздуха и шумово замърсяване, нездравословни за публичното здраве.

Някои от плануваните полети бяха анулирани в петък като защитна мярка преди планувания митинг, само че полетите в събота не бяха наранени, съобщи представител на летището пред осведомителната организация ANP.

Междувременно в изказване на летище Айндховен се споделя, че то споделя мнението на деятелите, „ че авиацията, както и други браншове, би трябвало (бързо) да стане по-устойчива “.

„ Ние също усещаме това възприятие за неотложност. Отчасти заради тази причина не се стремим към увеличение на нашия въздушен трафик, а вместо това даваме приоритет на устойчивостта на съществуващия въздушен трафик “, се споделя на уеб страницата на летището.

През ноември холандската полиция арестува стотици деятели за климата, откакто те нахлуха на перона на летище „ Схипхол “ в Амстердам.

След това протестиращите обикаляха с колела по перона и сядаха пред частни самолети, с цел да им попречат да излетят, преди да бъдат ескортирани от полицията до чакащи рейсове, с цел да бъдат извозени. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР