Нидерландия връща 223 предиспански археологически предмета на Мексико, съобщава БТА,

...
Нидерландия връща 223 предиспански археологически предмета на Мексико, съобщава БТА,
Коментари Харесай

Нидерландия връща на Мексико над 200 предиспански артефакта


Нидерландия връща 223 предиспански археологически предмета на Мексико, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира външнополитическото ведомство на Мексико.

Процедурата е резултат от дейното съдействие сред двете страни и демонстрира ангажимент за връщане на исторически и културни монументи към мястото им на генезис, оповестиха от министерството.

Мексиканският институт за завещание INAH посочи, че предметите датират сред 400 година прочие н. е. и XVI век и принадлежат на разнообразни предиспански култури от тихоокеанското и атлантическото крайбрежие, както и от централните планински региони.

Администрацията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор организира акция под надпис " Моето завещание не се продава ". Тя е ориентирана към привличане назад в Мексико на така наречен „ ограбени артефакти “.

Тази седмица INAH жигосах търг в Париж, който включваше мексикански предмети, оценени на десетки хиляди евро.

Миналия месец прилежаща Гватемала конфискува към 1200 предмета на маите, открити в къща на двама жители на Съединени американски щати, като част от следствие на закононарушения против културното завещание.

Нидерландия върна на Панама сбирка от 343 керамични артефакта от предиспанската ера по-рано тази година.

Министрите на културата от целия свят се ангажират с увеличение на напъните за връщане на откраднати и нелегално търгувани артефакти в страните им на генезис. Много такива полезности се намират в европейски музеи или частни сбирки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР