Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов

...
Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов
Коментари Харесай

Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов доклад за напредъка на България


Нидерландия евентуално ще се откаже от настояването си за нов отчет за напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция, оповестява БНР. Кралството слага това като изискване за повдигане на ветото си за присъединение на страната ни към Шенген.

Според източник Нидерландия ще се съгласи да изчака отчета през юли за положението на върховенството на закона във всички страни членки на Европейски Съюз.

Доклади по мониторинговия механизъм за България не се вършат от 2019 година, когато Европейската комисия реши да ги приключи. Наблюдението върху страната ни обаче още не е отпаднало, защото към момента няма позиция на страните членки.

Разширяването на Шенген е измежду целите на шведското председателство. От него обаче не желаят да слагат краен период. Не би трябвало да чакаме и решение на идния Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ на 9 и 10 декември.

От началото на председателството си Швеция е имала „ безчет “ контакти и с България, и с Румъния, а също по този начин и с тези, които имат запаси за участието им в Шенген – Австрия, съгласно която пространството за свободно придвижване „ не работи “ и Нидерландия, която е единствено срещу България. Според нашите източници, част от аргументите да бъдем отрязани за Шенген са повече от „ вътрешно, а не европейско политическо естество “ и при такива случаи за едно председателство става много мъчно да позволи проблеми в дадените страни.

На Съвета ще бъдат разисквани миграцията и защитата на външните граници на Европейски Съюз. Възможно е българският вътрешен министър да повдигне въпроса за финансирането на оградата по границата на страната ни с Турция. Европейската комисия е срещу европейско финансиране на такова оборудване, а е склонна да спомага единствено да подсилването на границата.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР