Нидерландия ще подкрепи присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенската

...
Нидерландия ще подкрепи присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенската
Коментари Харесай

ПЪТЯТ КЪМ ШЕНГЕН: Нидерландия каза НЕ на България и ДА на Румъния


Нидерландия ще поддържа присъединението на Румъния и Хърватия към Шенгенската зона на срещата идната седмица в Брюксел, само че ще каже „ не “ на България, взеха решение министрите на съвещанието на кабинета в петък. Разширяването на Шенгенската зона, основано на пътешестване без гранична инспекция на самоличността, ще бъде гласувано от министрите на Европейски Съюз идната седмица, а Нидерландия беше под напън да приключи съпротивата си против участието на България и Румъния.

В момента зоната се състои от 22 страни от Европейски Съюз и четири отвън Европейския съюз. Премиерът Марк Рюте сподели на конференция в петък следобяд, че решението да не се поддържа участието на България в Шенген е учредено на обстоятелства, а не е политическо решение.

„ Подходихме почтено “, сподели министър председателят. Рюте сподели, че не счита, че Нидерландия е единствената страна, която има подозрения.

„ Мисля, че обстановката е по-нюансирана и с други държави-членки “, сподели той. Миналия месец българските евродепутати приканиха премиера Марк Рюте да разреши на страната им, както и на Румъния и Хърватия, да се причислят към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 година България се причисли към Европейския съюз през 2007 година и Европейският парламент даде зелена светлина за присъединението си към Шенген посредством няколко резолюции от 2011 година насам. Последното гласоподаване беше през октомври, когато евродепутатите споделиха, че поддържането на вътрешния граничен надзор за Румъния и България е „ дискриминационно “ и има „ съществено влияние върху живота на мобилните служащи и жителите “. Само дни по-късно обаче болшинството от холандските депутати гласоподаваха в поддръжка на предложение, с което се желае държавното управление да не подхваща никакви „ необратими стъпки “ за приемане на Румъния и България, до момента в който не бъде осъществено в допълнение следствие на корупцията и проведената престъпност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР