Нидерландия отпуска на Украйна 350 млн. евро помощ за закупуване

...
Нидерландия отпуска на Украйна 350 млн. евро помощ за закупуване
Коментари Харесай

Нидерландия отпуска на Украйна средства за боеприпаси за самолети F-16 и дронове

Нидерландия отпуска на Украйна 350 млн. евро помощ за закупуване на муниции за изтребители F-16 и модерни разследващи дронове, разгласи през днешния ден в Киев нидерландската министърка на защитата Кайса Олонгрен, представена от Българска телеграфна агенция.

В изявление за Ройтерс в края на двудневното си посещаване в Украйна Олонгрен сподели, че е пристигнала в страната, с цел да показва взаимност и да разгласи нов пакет военна помощ.

По време на среща на форамата " Рамщайн " на съдружниците на Украйна Олонгрен сподели, че със 150 млн. евро от отпуснатите средства ще бъде финансирано закупуването на управляеми ракети въздух-земя за изтребители F-16, а останалите 200 млн. евро ще отидат за разследващи дронове, се показва в изказване на нидерландското министерство на защитата.

Нидерландия даде обещание да отпусне 2 милиарда $ военна помощ на Украйна през 2024 година Значителна част от средствата ще отидат за закупуване на муниции и дронове, от които Киев толкоз обезверено се нуждае на фронта.

Дания, Нидерландия и Съединени американски щати се чака да доставят първите изтребители F-16 на Украйна това лято след образуване на образованието на украинските водачи.

В Киев Олонгрен сподели, че датските самолети ще дойдат първи, само че ще бъдат последвани от първите нидерландски самолети по-късно през годината.

" Напълно съм уверена, че ще стартираме да доставяме изтребители F-16 това лято... Дания ще бъде първа и ние имаме график... тъй че през втората половина на годината нидерладнските F-16 също ще дойдат ", увери министърката.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР