Нидерландия отне лиценза на дъщерната компания, оператор на газопровода Турски

...
Нидерландия отне лиценза на дъщерната компания, оператор на газопровода Турски
Коментари Харесай

Отнеха лиценза на оператора на Турски поток

Нидерландия лиши лиценза на дъщерната компания, оператор на газопровода " Турски поток ", чиято централа е в Амстердам.

Причината е новият пакет наказания на Европейския съюз против Кремъл. От дъщерното сдружение успокояват, че синьото гориво няма да бъде спирано.

В Черно море тръбата минава в зона с висока сеизмична интензивност и се постанова да бъде проверявана постоянно със профилирани кораби.

Според компанията отнемането на лиценза няма да разреши ремонт при разбъркване на тръбата в резултат на земетресение. Но оборудването както за наблюдаване, по този начин и за ремонт на газопровода се внася от западни страни.

След саботажа на двата газопровода " Северен поток " единствените тръбопроводи за доставка на съветски природен газ за Европа са преминаващите през Украйна тръби и " Турски поток ".

Производството на синьо гориво в Русия е намаляло с 437 куб. м на ден от началото на годината до 838 млн. куб. м. Руското сдружение към този момент е декларирало нов лиценз, само че няма информация дали ще бъде обновен от управляващите на Нидерландия.

Основните консуматори на природен газ по " Турски поток ", с изключение на Турция, са Сърбия и Унгария. В сряда унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че в актуалната обстановка се постанова намирането на нови източници на сила.

Той уточни, че 10,5% от международните ресурси на газ се намират в Централна Азия, по тази причина прикани Европейският съюз да постави старания за създаване на нужната инфраструктура за доставки от Азербайджан, Кавказ и Централна Азия.

Според Сиярто има потребност от увеличение на потенциала на трансанадолските и трансадриатическите тръбопроводи и от свързване на Южния газов кулоар с Централна Европа през Западните Балкани. Будапеща поддържа план за преместване на зелена електрическа енергия, генерирана от вятърни централи, в Европа от Азербайджан.

Тръбопроводът " Турски поток " започва през 2020 година, като част от напъните на Русия да разнообрази маршрутите си за експорт отвън Украйна.

Той е с потенциал от 31,5 милиарда кубически метра годишно. От стартирането си при започване на 2020 и края на 2021 година през газопровода са доставени към 18 милиарда кубически метра газ до Турция и 16,8 милиарда кубически метра до европейските страни.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР