Нидерландия оконачателно раздели България и Румъния за Шенген. Техническо време

...
Нидерландия оконачателно раздели България и Румъния за Шенген. Техническо време
Коментари Харесай

Най-унизителният сценарий за Шенген: Нидерландия блокира само България

Нидерландия оконачателно раздели България и Румъния за Шенген. Техническо време за осъществяване на процедурите за обособен избор до 8 декември в съвета няма При вероятно отсрочване на точката от днвения ред обаче доста нараства вероятността за дефинитивно изтласкване на България в периферията на Европейски Съюз
След съвещание в петък държавното управление на Нидерландия излезе с позиция, че приветства последните две позитивни оценки на Европейската комисия за Шенген и неотдавнашния мониторингов отчет за върховенството на закона в Румъния. " Комбинираният резултат от двете задачи за оценка на Шенген демонстрира, че Румъния е траяла да влага в граничната политика след предходната задача на Европейски Съюз за оценка на Шенген през 2011 година и че ползва вярно последващото шенгенско законодателство ", написа в документа, в който се показва и " напредъкът, реализиран в региона на върховенството на закона " за северната ни съседка.

" Въз основа на информацията, предоставена в последните отчети на Европейската комисия, държавното управление на Холандия има позитивна позиция към присъединението на Хърватия и Румъния към Шенген. " Не такава е оценката за България обаче: " Що се отнася до България, Холандия счита, че идният Съвет по правораздаване и вътрешни работи е прекомерно рано да вземе решение за присъединението й към Шенгенското пространство. Това се дължи основно на опасения за върховенството на закона и корупцията в България, което може да повлияе на гладкото действие на Шенгенското пространство и ръководството на границите ".

Едва когато бъде налична обновена информация за политиките за господство на закона и антикорупция и тяхното използване , холандското държавно управление ще може да прегледа информацията за осъществяването на всички условия от страна на България за присъединение към Шенген, се показва в позицията (как се стигна до тук прочетете в ).
Реклама
Информация за идното решение на нидерландските управляващи имаше още в четвъртък след работната среща на съвета. Тогава стана ясно, че Австрия и Нидерландия все по-настоятелно желаят делене на България и Румъния в гласуването на 8 декември. Според дипломатически източници на " Капитал " Нидерландия реферира към политическата обстановка в страната ни и декларира, че единствено откакто има парламентарно определено държавно управление, което да се ангажира с осъществяване на останалите задължения по механизма за съдействие и инспекция (отново рефериране към инструмент, от дълго време завършил за България), може да се приказва още веднъж за присъединение към шенгенското пространство. На разделянето на двете страни изрично се опълчва Унгария.

Нидерландия ще направи нова оценка " едвам когато се потвърди, че София е конституционна страна която е в положение да се бори с корупцията и проведената престъпност ", разяснява външният министър Вопке Хьокстра. Според премиера Марк Рюте тази преоценка ще бъде " може би идната година ".

Това, което следва, е евентуално отсрочване на гласуването на 8 декември в Съвета и публично предложение до Европейска комисия за делене на двете страни. Ако комисията се съгласи на сходно решение, е необхоидмо то да се гласоподава от Европейския парламент и по-късно още веднъж да влезе в дневния ред на министрите на Европейски Съюз. Разделянето на България и Румъния е сериозен удар върху репутацията на България и оконачетелно я тласка към периферията на съюза.

Реклама
Реакцията в София: Вместо признателност България получава цинизъм Президентът Румен Радев и служебните министри на вътрешните работи и на правораздаването реагираха остро на позицията на нидерландското държавно управление. " Наскоро трима български служители на реда починаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес министър председателят на Нидерландия Марк Рюте неприемливо внуши, че тази граница би могла да се премине против 50 евро. Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм! ", написа Радев в петък в профила си във " Facebook ".

Случаят с тримата служители на реда беше употребен и от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. В позиция до медиите той уточни, че България поставя изключителни старания, с цел да подсигурява сигурността на сътрудниците си в Европейски Съюз - даже с цената на живота на трима гранични служители на реда. В подмяна обаче страната получава " неуважение и дискриминация "

" Цената за участието ни в Шенген не може да бъде достолепието на българските служители на реда! Не сме подготвени да платим такава цена! ", декларира Демерджиев.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков също предизвести нидерландския министър председател Марк Рюте " да внимава " с позицията си за недопускане на България в Шенгенското пространство, като добави, че " това няма да мине просто по този начин ". По думите му позицията на Нидерландия е неприемлива и голословна нито от юридическа, нито от политическа, нито от техническа позиция. Зарков сподели още, че е уверен, че България ще влезе в Шенген след няколко дни или след няколко месеца и че се радва, че България има държавен глава, койтореагира " остро и навременно ". Пътят напред е нерешителен " В продължение на доста години Рюте убеждаваше всички, че България и Румъния не са подобаващи да се причислят, че са доста корумпирани страни и така нататък Сега той се нуждае от стабилен мотив, с цел да убеди Народното събрание в противното. Вижте, имаше доста механически оценки. Официално е открито, че България и Румъния дават отговор на критериите и той знае това. Но въпросът е, че има доста солидно крайнодясно крило в националния парламент и ще бъде мъчно да бъде уверено. ",.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР