Нидерландия може да преосмисли отказа си да подкрепи влизането на

...
Нидерландия може да преосмисли отказа си да подкрепи влизането на
Коментари Харесай

Нидерландия можела да преосмисли позицията си за влизането на България в Шенген, твърди Денков

Нидерландия може да премисли отхвърли си да поддържа влизането на България в Шенген, в случай че страната ни покаже прогрес в използването на върховенството на правото. Това стана ясно след телефонен диалог сред премиера Николай Денков и неговия нидерландски сътрудник Марк Рюте. Лидерът на Нидерландия похвали България за към този момент направените стъпки в вярната посока, изключително във връзка с пълномощията на основния прокурор, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет.

В същото време в отчет, показан през днешния ден пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две рекомендации от отчета на Европейската комисия за господство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а точно за структурата и състава на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него, както и за предварителната защита и противодействието на корупцията.

Акад. Денков увери Марк Рюте, че през идната седмица се чака българският парламент да одобри промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. До средата на октомври е планувано да бъдат гласувани на първо четене препоръчаните промени в конституцията, които се отнасят до Висш съдебен съвет. След това България ще осведоми Европейска комисия и всички страни членки за постигнатия прогрес в осъществяването на рекомендациите в отчета от 5 юли т.г.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР