NFT прокарва пътя за дигитална еволюция на изящните изкуства(снимка: CC0

...
NFT прокарва пътя за дигитална еволюция на изящните изкуства(снимка: CC0
Коментари Харесай

Новата мания: незаменим токен, или NFT


NFT прокарва пътя за цифрова „ еволюция ” на изящните изкуства
(снимка: CC0 Public Domain)

Американска музикална група на име Kings of Leon разгласи, че ще издаде новия си албум, озаглавен When You See Yourself, под формата на незаместим токен (NFT). Така музикалната тайфа става първата група, която в миналото е правила сходно нещо.

Групата в действителност е решена да пусне три типа токени като част от поредицата, наречена NFT Yourself, описват пред хората, участващи в плана, пред музикалното издание Rolling Stone. Един вид са за „ специфичен албумен пакет ”. Вторият вид е за „ живи шоу-програми ” с преимущества от вида „ седалки на предния ред ”, а третият вид е единствено за „ извънредно аудиовизуално изкуство ”.

Но какво е това събитие NFT?

Накратко – незаместим токен. Не става по-ясно, нали? Така е. „ Незаменим ” значи, че е неповторим и не може да бъде сменен с нещо друго. Например, биткойн е нещо заменимо – можете да изтъргувате един биткойн за различен биткойн и ще имате безусловно същото. Оригиналът на „ Мона Лиза ” обаче е единствен – не можете да го замените за друго изображение „ Мона Лиза ” и да имате същото нещо.

Как работи NTF?

На доста високо равнище множеството NFT са част от блокчейна Ethereum. Това е криптовалута, като Bitcoin или Dogecoin, само че нейната блокчейн поддържа и тези NFT, които съхраняват спомагателна информация.

Какво си коства да се купи с NFT?

NFT в действителност може да бъде каквото и да е цифрово (като рисунки, музика и др.), само че огромна част от актуалното неспокойствие е към потреблението на технологията за продажба на цифрово изкуство.

Мога ли да си купя туитове?

Никой не може да попречи, въпреки че това надали е най-ценното. Когато става дума за потребление на NFT, би трябвало по-скоро да се мисли за цифровата „ еволюция ” на изящните изуства – цифровото изкуство.

Дали е нещо като колекциониране на изтънчено изкуство?

Трудно е да се каже. Вече се разчу казусът, в който някой бе платил близо 390 000 $ за 50-секундно видео на Grimes, а различен бе платил 6,6 млн. $ за видео на Beeple.

Което не значи, че не може да кликнем с десния бутон на мишката и да си изтеглим безусловно същото видео на Beeple и да имаме същото видео, за което някой е платил 6 милиона $. Грубо ли звучи? Да, ето тук нещата стават странни.

Можете да копирате даден дигитален файл толкоз пъти, колкото си желаете, в това число изкуството, включено в NFT. Но NFT са предопределени да ви дадат нещо, което не може да бъде копирано: благосъстоятелност върху творбата (въпреки че художникът въпреки всичко може да си резервира авторските права и правата за възпроизвеждане, тъкмо както при физическите творби на изкуството).

Казано във връзка с физическото колекциониране на изкуство: всеки може да си купи щампа на Моне. Но единствено един човек може да има оригинала. Е, видеото на Beeple надали може да се съпоставя с Моне.

Какъв е смисълът?

Хубав въпрос. Зависи от въпроса дали сте създател или сте покупател на произведения.

Ако сте творец… Може да се интересувате от NFT, тъй като това ви дава метод да продавате произведение, за което в противоположен случай може да няма огромен пазар. Ако ви хрумне в действителност страхотна концепция за цифров стикер, какво ще извършите? Ще го го продадете в iMessage App Store? Няма метод.

NFT имат функционалност, която можете да активирате, тъй че ще получавате заплащания всякога, когато NFT се продава или сменя притежателя си. Ако творбата ви стане доста известна и наедрее като стойност, ще консумирате част от тази изгода.

Ако сте купувач… Едно от очевидните преимущества на закупуването на изкуство е, че ви разрешава да подкрепяте финансово създателите, които харесвате. Това е правилно и при NFT. Купуването на NFT може да ви даде и някои специфични права като да вземем за пример опцията да публикувате изображението онлайн или да го зададете като своя профилна фотография.

Ако сте колекционер… Е, да – NFT могат да работят като всеки различен умозрителен актив, където купувате и се надявате, че цената му ще се увеличи един ден, тъй че можете да го продадете с облага.

Дали всеки NFT е неповторим?

В досадния, чисто механически смисъл – да, всеки NFT е неповторим токен на блокчейн. Но може да бъде и другояче, една и съща творба да има 50 или 100 или няколкостотин копия.

Защо ще дава човек толкоз пари?

… толкоз пари за нещо, което всъщност е на ниска цена копие. Ето тук нещата стават доста комплицирани. Някои хора третират NFT като бъдещето на колекционирането на изящни изкуства (забавление за супер-богати).

Мога ли да купя тази публикация като NFT?

Технически всичко, което е цифрово, може да се продава като NFT, тъй че щяхте да можете, в случай че създателите бяха решили да я продадат като NFT.

Могат ли действителни движимости да се купуват като NFT?

Има някои опити за свързване на NFT с обекти от действителния свят, постоянно като един тип способ за инспекция. Nike да вземем за пример патентова способ за инспекция на достоверността на маратонките, употребявайки NFT система, която назовава CryptoKicks.

Могат ли музеите да свържат експонатите с NFT?

Част от привлекателността на блокчейна е, че съхранява запис всякога, когато се прави транзакция. А това затруднява кражбата много повече, в сравнение с, да речем, картина, висяща в музей. Въпреки това криптовалути са били крадени, не е като да не се е случвало. Зависи от това по какъв начин се съхранява NFT и какъв брой работа би желала да постави евентуалната жертва, с цел да си върне нещата.

Но молим, не обирайте музеите
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР