Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни като

...
Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни като
Коментари Харесай

Независимостта на съдебната система в България е под заплаха, предупреди Брюксел

Независимостта на правосъдната система е под опасност в страни като България, Унгария, Полша и Румъния. Това предизвести еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова, представена от АП.

Йоурова сигнализира, че насоката на развиване може да засегне доверието сред страните членки на Европейски Съюз.

Тя означи, че " провокациите пред върховенството на закона се усилват в някои страни в миг, когато нужните промени в правосъдната система са омърсени с извънредно политизирани диспути ".

По думите й жителите и фирмите в страните, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият напън и вмешателство се ускоряват. Според нея това освен попречва провеждането на обективни правосъдни процеси, само че и има риск да навреди на бизнеса.

" Ако правосъдната система е разрушена в една страна, последствията ще бъдат усетени в целия Европейски Съюз, тъй като ние разчитаме на взаимното доверие ", акцентира еврокомисарят.

По информация на БНР Вера Йоурова отхвърля опцията мониторингът върху правосъдната система на България да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който завършва наесен.

Според нея това е неосъществимо при тази комисия.

" Специално в България, чувството за самостоятелност на правосъдната система е третото най-ниско в Европейски Съюз съгласно последните изследвания на Евробарометър. Така че хората към момента имат много изразено съмнение към правосъдната система ", добавя Йоурова.

Тя отбелязва, че към момента има съответни цели, които да бъдат реализирани.

Припомняме, че ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер бе изразил преди време вяра, че механизмът за съдействие и инспекция за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР