Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година

...
Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година
Коментари Харесай

Как е обявена независимостта на България

Независимостта на България е оповестена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест княз Фердинанд. Този акт отхвърля и последните васални връзки с Османската империя. Чрез него княжество България дефинитивно се трансформира в самостоятелна страна. Начело стои коронованият цар Фердинанд.

Постепенно Високата врата, а по-късно и Великите сили публично признават независимостта на България. С решение на Народното събрание датата 10 септември 1998 година е оповестена за народен празник.

В исторически проект оповестената от България самостоятелност не получава нужното внимание. На тази дата през 1908 година обаче страната ни, една от най-старите в Европа, след петвековно османско господство още веднъж съумява да се възвърне на картата.

Началото на ХХ век предоставяло извънредно удобни условия за оповестяването на независимостта. Австро-Унгария, една от Великите сили, се готвела да наруши Берлинския контракт, като анексира двете от провинциите Босна и Херцеговина.

В същото време младотурска гражданска война в Османската империя приключва с триумф за реформистите. Следейки събитията българският княз Фердинанд се среща във Виена с император Франц-Йосиф, с цел да съгласуват идните си дейности. По време на това разискване, българските управляващи завземат източните железници в Южна България и това поражда известни стопански несъгласия сред Австро-Унгария и България.

Новата обстановка за малко да попречи на Фердинанд да разгласи независимостта. Събитията обаче са прекомерно напреднали – държавното управление е решило това да стане на 22 септември 1908 година в черквата Св. 40 мъченици в остарялата българска столица Велико Търново. Това било алегоричен акт на продължение на Второто българско царство.

И по този начин събитията следват своя проект. На 20 септември Австро-Унгария афишира анексията на Босна и Херцеговина. Два дни по-късно, на 22-ри, княз Фердинанд прочита манифеста за оповестяването на независимостта. В църквата Св. 40 мъченици се отслужва молебен за благоденствието на българската страна. Манифестът е прочетен още веднъж пред хилядно голям брой на историческия рид Царевец от министър-председателят Малинов.

След прокламиране на независимостта допреди това васалното княжество стартира да се назовава царство България, а българският държател към този момент се титулувал цар.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР