Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят

...
Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят
Коментари Харесай

Румен Радев награди млади учени

Независимо от тежките условия българските млади учени не престават да творят с отдаденост, доста старания и национализъм. От това се нуждае България, с цел да съградим една просперираща и съвременна страна. Трябва да влагаме в българските млади учени, тъй като те са нашият капитал. Това съобщи президентът, който взе участие в тържественото заседание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и връчи премиите за млади и най-млади учени на Българска академия на науките –„ Професор Марин Дринов “ и „ Иван Евстатиев Гешов “, оповестиха от прессекретариата на президента.

В словото си президентът благодари на младите учени за техния принос във образуването на национално значими цели, за повишението на благосъстоянието на българските жители и гарантирането на тяхната сигурност, както и за модернизацията на нашата страна и нейното пълноценното и по-интензивно консолидиране във значими европейски структури и начинания. „ И аз не одобрявам, че би трябвало да дойдат еврокомисари, както се случи в последно време, и да ни кажат, че 0,2% от Брутният вътрешен продукт за просвета и за научни проучвания са извънредно недостатъчни”, акцентира президентът.



Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила уточни също по този начин, че като народ имаме исторически заложен образец, в който би трябвало да се вслушаме и прикани да се обърнем към строителите на модерна България и към завета на хората, които са съградили Третата българска страна. „ От къде започнаха и в какво вложиха първо? Това е Българската академия на науките - най-старата институция в модерна България. Нашите предшественици заложиха на науката и с помощта на техния залог България доста бързо стартира да се трансформира в една съвременна европейски страна “, добави президентът.

„ Ако в действителност желаеме да имаме съвременна страна, би трябвало да се обърнем към науката, тъй като тя ще ни покаже методите, по които да реализираме национално значими резултати “, разяснява президентът и добави, че науката е и неделима част и от нашия суверенитет, и от националната ни сигурност.



Президентът поздрави управлението на Академията за помощта, която оказва на своите млади учени за тяхното развиване и при интернационалните им изяви. „ Днес с горделивост можем да отчетем, че Академията развива активност във всички посоки на актуалната просвета и триумфите на научните й институти са на международно ниво “, сподели още президентът.

Конкурсът за млади учени „ Професор Марин Дринов” и премиите за най-млади учени „ Иван Евстатиев Гешов” имат за цел да откриват и подтикват надарените млади учени в Българска академия на науките, както и да улеснят техните интернационалните научни контакти, да подкрепят развиването и научното им израстване, както и да направи науката по-привлекателна за млади и даровити експерти в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР