Независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г., очакваме добри резултати

...
Независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г., очакваме добри резултати
Коментари Харесай

Ангелкова: 60% от туристите през зимния сезон ще дойдат от съседните страни

Независимо от провокациите през сложната 2019 година, чакаме положителни резултати и през зимния сезон с помощта на общите ни старания. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на обичайна работна среща в Банско с представители на контролните органи, туристическия отрасъл и локалната власт за готовността за новия зимен сезон 2019/2020.
Ангелкова напомни, че макар отрицателната акция при започване на годината, за времето от януари до септември 2019 в това число в страната са регистрирани над 7,8 млн. визити на задгранични туристи, като спадът по отношение на същия интервал на рекордната 2018 година е едвам 0,8%.
Записванията за зимата сочат, че към 60% от интернационалните туристи ще бъдат от прилежащите страни, като чакаме растежи по някои от водещите пазари. Предвиденият растеж в броя на местата за пасажери в самолетите, идващи на летище София, през идния зимен сезон от Англия да вземем за пример към този момент е 17%. Прогнозира се нарастване и на полетите от Германия със 7 на 100, Унгария 16% и други
Ангелкова акцентира, че Банско, фамозен зад граница като конкурентен ски център и място за огромни надпревари в снежните спортове, се утвърждава все по-категорично и като целогодишен курорт. Благодарение инициативността на общината и бизнеса през летните месеци на тази година над 77 хиляди са пренощувалите в места за настаняване в общината, като растежът по отношение на същия интервал на 2018 година е над 8%. Много е значимо да разтеглим акцията за поощряване на вътрешния туризъм „ Естествено в България “, с цел да я надградим и да привличаме към района повече български туристи, сподели още тя.
Ведомството ще продължи да работи за понижаване на административната тежест, с цел да насърчи бизнеса. В тази посока са и измененията в Закона за туризма, като измежду главните акценти в тях е статутът на националните курорти, както и активността на ски учителите, с цел да може да се контролира специалността им, стана ясно от думите на министъра.
Тя се спря в детайли на смисъла на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и прикани тези, които още не са се записали в нея, да го създадат, с цел да не се стига до наказания и преустановяване активността на обекта. Министър Ангелкова предвижда, че Банско може да е измежду първенците по тази регистрация. Над 990 места за настаняване в общината към този момент са вписани в системата и имат дейни профили, като до дни се чака присъединението и на още 120. Законът би трябвало да се съблюдава от всички и регистрацията е наложителна, безапелационна бе министърът.
По отношение на новия зимен сезон тя акцентира, че е значимо всички контролни органи да са на мястото си. Министерство на вътрешните работи към този момент е удостоверило, че още веднъж ще има взаимни екипи с румънски и гръцки служители на реда, които да наблюдават за спазването на публичния ред и сигурността на туристите. КЗП и РЗИ също са напълно подготвени, в това число с мобилни екипи. Съвместно с специалистите на КЗП до дни започваме инспекциите в местата за настаняване и ски пистите по профилираната разпоредба за сигурността и осведомителната им обезпеченост.
Банско интензивно взе участие във всички начинания на министерството за разпространение на културно-историческите, балнео- и СПА и винено-кулинарните дестинации. Направихме сериозен пробив в партньорството си с немските здравни каси, сподели още министърът. Българският бизнес ще може да посреща в своите обекти немски обезпечени лица, в това число в 26 частни хотела, които са в описите и дават отговор на условията, освен това включването им става безусловно гратис.
Община Банско има и доста добра позиция във винено-кулинарните дестинации и получава подпомагане от Министерството на туризма за промотирането си. Съвместно със земеделското министерство бяха извършени срещи с изявени шефове и интернационалните специалисти, с цел да се начертаят стъпки и проекти за деяние, тъй че още в учебно заведение децата да се образоват в тези обичаи. Така ще можем още по-успешно да разпространяваме качествената българска кухня. Предстои и интернационална среща идната година по тази тематика с членове на международни професионални кулинарни асоциации, с цел да получим поддръжка за разпространение на България на разнообразни изложби, в това число на „ Зелената седмица “ в Берлин и други, заключи министър Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР