Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи

...
Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи
Коментари Харесай

Здравният министър с ново указание: Желаещите да се ваксинират не трябва да бъдат връщани

Независимо от невъзможността от цялостно асимилиране на многодозов флакон, искащи лица да се имунизират против COVID-19 не би трябвало да бъдат връщани. Това напътствие изпрати министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев до районните здравни инспекции, до Българския лекарски съюз и до Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

По отношение на имунизацията Comirnaty, поради огромните количества от ваксини Comirnaty, които при приключване на периода на валидност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е възможно да се употребява и при съществуване на единични лица, искащи да се имунизират. За имунизацията Spikevax сходен метод е позволен през сегашния месец, а за идващите месеци, до м. декември, е належащо вярно обмисляне на потребление - на до 50% от дозите в един флакон, показва се още в писмото на министър Асен Меджидиев.

Причината е, че в страната са налични ваксини против COVID-19, които надвишават действително прилаганите дози през последните месеци, а в изискванията на продължаващата пандемия имунизацията против COVID-19 продължава да бъде главният инструмент за предотвратяване от тежко протичане на коронавирусна зараза, изискващо интензивно лекуване, и от гибел.

В тази връзка, напъните на Министерство на здравеопазването са ориентирани към възстановяване достъпа на жителите до местата за имунизация, както и към обезпечаване на опцията за навременно приемане на мечтаната от жителите ваксина.

„ Предоставянето на опция на всеки жител да получи ваксина в определен от него миг ще улесни вземането на решение за слагане на първична имунизация или на бустерна доза от искащите лица, ограничавани досега, заради нуждата да изчакват събирането на избран брой жители за отваряне на флакони “, безапелационен е здравният министър.

Той акцентира още, че повишението на имунизационния обсег против COVID-19 следва да е приоритет за всеки доктор в страната, което ще разреши да преминем през идни нови пандемични талази без значителен напън върху здравната система и въвеждане на ограничаващи ограничения, за следващ път, в опит за надзор на болестта.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че имунизациите, които се ползват в страната, са в период на валидност според късите характерности на лекарствените артикули. Всички ваксини против COVID-19 с изминал период на валидност са бракувани от районните здравни инспекции по нормативно открития ред.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР