Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи

...
Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи
Коментари Харесай

Министърът към лекарите: Желаещи ваксинация да не бъдат връщани

Независимо от невъзможността от цялостно асимилиране на многодозов флакон, искащи лица да се имунизират против COVID-19 не би трябвало да бъдат връщани. Това се споделя в заповед на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев до шефовете на РЗИ в страната, ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров и ръководителя на сдружението на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) доцент Любомир Киров.

Министърът акцентира, че заради утвърдените от Европейската организация по медикаменти (ЕМА) промени на периода на валидност на съхранявани при ултраниски и ниски температури ваксини в Кратките характерности на продуктите Comirnaty (BioNTech, Pfizer) и Spikevax (Moderna), в страната са налични 2 026 188 дози Comirnaty и 266 330 дози или 532 660 бустерни дози Spikevax.

Срокът на валидност 212 080 или 424 160 бустерни дози от имунизацията Spikevax изтича през август 2022 година, а на 21 550 или 43 100 бустерни дози през септември. През септември изтича срокът на валидност на 502 470 дози от имунизацията Comirnaty. В страната са налични ваксини против COVID-19, които надвишават действително прилаганите дози през последните месеци.

„ Предвид огромните количества ваксини Comirnaty, които при приключване на периода на валидност ще бъдат унищожени заради слаб интерес от страна на жителите, многодозов флакон е възможно да се употребява и при съществуване на единични лица, искащи да се имунизират. По отношение на имунизацията Spikevax сходен метод е позволен през сегашния месец, а за идващите месеци до м. декември е належащо вярно обмисляне на потребление на до 50% от дозите от един флакон “, се споделя още в заповедта на министър Меджидиев.

По думите му даването на опция на всеки жител да получи ваксина в определен от него миг ще улесни вземането на решение за слагане на първична имунизация или на бустерна доза от искащите лица, ограничавани досега, заради нуждата да изчакват събирането на избран брой жители за отваряне на флакони.

„ Предвид идния есенен сезон, обвързван с нараснал риск от увеличение на заболяемостта от COVID-19, заради повишаване на честотата на контактите на закрито, както и сезонната епидемиологична интензивност на грипните и други респираторни вируси, които в допълнение усложняват протичането на коронавирусните инфекции при лица в риск, повишението на персоналната и социална отбрана посредством имунизация против COVID-19 ще спомогне в дейностите на здравните управляващи и медицинските експерти против разпространяването и тежкото протичане на коронавирусната зараза. Повишаването на имунизационният обсег против COVID-19 следва да е приоритет за всеки доктор в страната, което ще разреши да преминем през идни нови пандемични талази без значителен напън върху здравната система и въвеждане на ограничаващи ограничения за следващ път в опит за надзор на болестта “, споделя министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР