Независимо от настъплението на изкуствения интелект касиерите са най-търсени у

...
Независимо от настъплението на изкуствения интелект касиерите са най-търсени у
Коментари Харесай

Бизнесът търси под дърво и камък такива служители, желаещи няма

Независимо от настъплението на изкуствения разсъдък касиерите са най-търсени у нас. Това оповестиха за „ Телеграф “ от огромна платформа за намиране на работа.

Въпреки наклонността да бъдат заменяни от машини сега повече от половината разгласи за личен състав от 2 януари са точно за касиери, сподели изследване в три от най-големите платформи. Само в една от тях от общо 184 свободни позиции за първите два работни дни на 2024 година 100 са за чиновници на каса в магазин.

Дефицит

Касиери се търсят в цялата страна. Свободни места има в Стара Загора, Казанлък, София, Шумен, Пловдив, Варна, Лом, Добрич, Поморие, Разград, Асеновград, Ботевград, Смолян, Перник и други Само в столицата има позиции за касиери както в центъра, по този начин и в квартали като „ Люлин “, „ Младост “, „ Дружба “, „ Хладилника “, „ Красно село “, „ Зона Б-5 “, „ Гоце Делчев “, „ Драгалевци “ и други

Заради недостига им някои работодатели даже наемат хора с главно обучение. В доста от веригите поради дефицита на личен състав от 4 каси работи единствено 1 даже в пиковите часове.

Изисквания

В множеството от случаите условията към претендентите са да имат подготвеност да работят с парични средства и да се отличават с отзивчиви умения. Работодателите показват още, че оферират тласъци като ваучери за храна за 200 лева всеки месец, спомагателен отпуск за рожден ден, коледен бонус и други Заплатите са към 1900 лева бруто стартово, като парите порастват всяка последваща година. След третата година доближават 2300 лева

Изчезващи

Професията на касиерите е измежду изчезващите, може да се съпостави с тази на машинописките, които към този момент не се търсят, разясниха специалисти. Въпреки търсенето сега на касиери се чака в бъдеще те да бъдат изцяло сменени от изкуствен интелект.

И сега у нас във веригите може да се заплаща непосредствено посредством машини. Тенденцията е още по-осезаема в западните страни, където в супермаркетите заплащането напряко на терминал заменя в огромна част касиерите, акцентираха специалисти.

У нас сега машините не могат да заменят човешкия потенциал и с отварянето на от ден на ден вериги се откриват и нови места за касиери.

От платформа за търсене на работа акцентираха още, че търсени сега са продавачите, като има и огромен дефицит на складови чиновници, водачи, куриери. Основната причина е, че всеобщо тези служащи отпътуват за чужбина за тройно по-високи заплати. От експертите с висше обучение най-търсени са инженери и счетоводители.

Справка в Агенцията по заетостта сподели, че в първия работен ден на 2024 година в бюрата по труда има декларирани 6006 свободни  места. В същото време в електронната трудова борса има дейни 163 764 профила на хора, търсещи работа.

Сред предприятията, които обезпечават краткотрайна работа, има от сектора на аутсорсинга, почистването, логистиката, продажбата и отдаването чартърен на недвижими парцели. Временна претовареност оферират доста компании за алуминиева дограма, за автоматизация и други

Чужбина

В чужбина отиват да работят и доста от хората с специалности, които не се търсят у нас. Сред тях са шлосери и стругари. Те всеобщо отиват в Австрия и Германия, където изкарват най-малко по 6000 лева месечно. В доста от случаите работодателите им обезпечават квартира и храна.

От няколко години у нас заради неналичието на произвеждане шлосерите са измежду изчезващите специалности. В момента те могат да намерят работа в страната, само че в по-малки обитаеми места, като брутната им заплата доближава до 2000 лева

В Банско наемат на дълготрайни контракти

В Банско наемат сезонни служащи на дълготрайни контракти. Тенденцията е нова и цели да резервира специалисти в региона на кулинарията и туризма. От предходната година притежателите на огромни хотели оферират дълготрайна работа на основни готвачи, рецепционисти и шефове.

Идеята е да работят на едно и също място всеки сезон. За да ги запазят като фрагменти, шефовете им заплащат заплати и отвън него. Така имат тласък да изчакат и да се върнат след 6 месеца. Ако не се явят на работа, тогава би трябвало да върнат получените пари.

ТВ техници сменят занаята

Телевизионните техници сменят занаята. Причината е, че хората към този момент нямат потребност от корекция на екрана, а напряко купуват нов, разясниха от сектора. Затова множеството експерти в този поминък се преориентират.

Много от тях сменят попрището съществено и стартират работа в строителството. Работят като майстори, лепят плочки, вършат поправки. Други не престават да се занимават с техническа активност, само че вместо тв приемници отварят ателиета за корекция на касови апарати.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР