Независимо от настъплението на изкуствения интелект касиерите са най-търсени у

...
Независимо от настъплението на изкуствения интелект касиерите са най-търсени у
Коментари Харесай

Търговските вериги изпитват остър глад за касиери

Независимо от настъплението на изкуствения разсъдък касиерите са най-търсени у нас. Това оповестиха за „ Телеграф “ от огромна платформа за намиране на работа.

Въпреки наклонността да бъдат заменяни от машини сега повече от половината разгласи за личен състав от 2 януари са точно за касиери, сподели изследване в три от най-големите платформи. Само в една от тях от общо 184 свободни позиции за първите два работни дни на 2024 година 100 са за чиновници на каса в магазин.

Касиери се търсят в цялата страна. Свободни места има в Стара Загора, Казанлък, София, Шумен, Пловдив, Варна, Лом, Добрич, Поморие, Разград, Асеновград, Ботевград, Смолян, Перник и други Само в столицата има позиции за касиери както в центъра, по този начин и в квартали като „ Люлин “, „ Младост “, „ Дружба “, „ Хладилника “, „ Красно село “, „ Зона Б-5 “, „ Гоце Делчев “, „ Драгалевци “ и др. 

Заради недостига им някои работодатели даже наемат хора с главно обучение. В доста от веригите поради дефицита на личен състав от 4 каси работи единствено 1 даже в пиковите часове. 

В множеството от случаите условията към претендентите са да имат подготвеност да работят с парични средства и да се отличават с отзивчиви умения. Работодателите показват още, че оферират тласъци като ваучери за храна за 200 лева всеки месец, спомагателен отпуск за рожден ден, коледен бонус и други Заплатите са към 1900 лева бруто стартово, като парите порастват всяка последваща година. След третата година доближават 2300 лева.

Професията на касиерите е измежду изчезващите, може да се съпостави с тази на машинописките, които към този момент не се търсят, разясниха специалисти. Въпреки търсенето сега на касиери се чака в бъдеще те да бъдат изцяло сменени от изкуствен интелект.

И сега у нас във веригите може да се заплаща непосредствено посредством машини. Тенденцията е още по-осезаема в западните страни, където в супермаркетите заплащането напряко на терминал заменя в огромна част касиерите, акцентираха специалисти.

У нас сега машините не могат да заменят човешкия потенциал и с отварянето на от ден на ден вериги се откриват и нови места за касиери.

От платформа за търсене на работа акцентираха още, че търсени сега са продавачите, като има и огромен дефицит на складови чиновници, водачи, куриери. Основната причина е, че всеобщо тези служащи отпътуват за чужбина за тройно по-високи заплати. От експертите с висше обучение най-търсени са инженери и счетоводители.

Справка в Агенцията по заетостта сподели, че в първия работен ден на 2024 година в бюрата по труда има декларирани 6006 свободни  места. В същото време в електронната трудова борса има дейни 163 764 профила на хора, търсещи работа.

Сред предприятията, които обезпечават краткотрайна работа, има от сектора на аутсорсинга, почистването, логистиката, продажбата и отдаването чартърен на недвижими парцели. Временна претовареност оферират доста компании за алуминиева дограма, за автоматизация и др. 

В чужбина отиват да работят и доста от хората с специалности, които не се търсят у нас. Сред тях са шлосери и стругари. Те всеобщо отиват в Австрия и Германия, където изкарват най-малко по 6000 лева месечно. В доста от случаите работодателите им обезпечават квартира и храна.

От няколко години у нас заради неналичието на произвеждане шлосерите са измежду изчезващите специалности. В момента те могат да намерят работа в страната, само че в по-малки обитаеми места, като брутната им заплата доближава до 2000 лева.

В Банско наемат сезонни служащи на дълготрайни контракти. Тенденцията е нова и цели да резервира специалисти в региона на кулинарията и туризма. От предходната година притежателите на огромни хотели оферират дълготрайна работа на основни готвачи, рецепционисти и шефове.

Идеята е да работят на едно и също място всеки сезон. За да ги запазят като фрагменти, шефовете им заплащат заплати и отвън него. Така имат тласък да изчакат и да се върнат след 6 месеца. Ако не се явят на работа, тогава би трябвало да върнат получените пари. 

Телевизионните техници сменят занаята. Причината е, че хората към този момент нямат потребност от корекция на екрана, а напряко купуват нов, разясниха от сектора. Затова множеството експерти в този поминък се преориентират.

Много от тях сменят попрището съществено и стартират работа в строителството. Работят като майстори, лепят плочки, вършат поправки. Други не престават да се занимават с техническа активност, само че вместо тв приемници отварят ателиета за корекция на касови апарати. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР