Независимо кой ще спечели предстоящите избори в САЩ - Камала

...
Независимо кой ще спечели предстоящите избори в САЩ - Камала
Коментари Харесай

Не дали, а кога: САЩ изоставя Европа, независимо кой ще е президент Какви са сценариите след изборите в САЩ?



Независимо кой ще завоюва идните избори в Съединени американски щати - Камала Харис или Доналд Тръмп, едно е несъмнено - Съединени американски щати ще изоставят Европа. Мнението е на колумиста на Bloomberg Андреас Клут. Той добавя, че всички сюжети за излизане от Стария континент са “грозни ”.

" Въпросът за раздялата стои по този начин: не дали ще се случи, а по кое време и по какъв начин ще се случи ”, настояват американските специалисти.

Според Клут геополитическото разделяне сред Съединени американски щати и Европа се задълбочава. Основната причина е, че в подтекста на непрекъснати бюджетни рецесии и възходящ държавен дълг, за Съединените щати става все по-трудно да управляват разнообразни райони на света. И ще се наложи да се слагат цели.

" Започвайки с президента Барак Обама, американските водачи търсят " завъртане “ към Индо-Тихоокеанския район, където съгласно тях са по-големи геополитически закани и съществени стратегически ползи – основно към Китай “, се споделя в публикацията, цитира “Фокус ”.

Тръмп може, в случай че завоюва, да изтегли американските войски от Германия, както към този момент даде обещание, и въобще да се отдръпна от НАТО. Но Камала Харис също е заобиколена от съветници, " които са се дистанцирали от следвоенното кредо на хегемонния интернационализъм “. Следователно, в случай че Камала завоюва, към момента ще има " въздържаност “ към Европа, въпреки и не изолационизъм на равнище Тръмп.

Експерти от Стимсън център във Вашингтон, които проучват сюжети за бъдещи американско-европейски връзки, споделят, че Харис би изразила на думи нейния ангажимент към Европа. " Но, сходно на Тръмп, тя може да бъде принудена да напусне континента заради непредвидени условия “, предвиждат анализатори.

" Това може да се случи бързо: да вземем за пример, в случай че Китай нахлуе в Тайван, ще има огромна война в Азия и Съединени американски щати ще би трябвало да реалокират бойци, оръжия, муниции, кораби, самолети и всичко останало в Тихия океан за една нощ. Или постепенно: финансова рецесия може да избухне в Съединените щати, принуждавайки Вашингтон да икономисва от своите войски в чужбина; в случай че Азия остане приоритет, съкращенията ще ударят Европа и последователно ще доведат до " изпразване “ на НАТО “, се споделя в публикацията.

Ако Тръмп победи и извърши " извънредно за Европа “ бързо евакуиране на войските, тогава северните и източните страни на континента ще се опитат да сключат двустранни съглашения за сигурност със Съединените щати. Най-вероятният претендент е Полша.

Но наддаването за правото да станете боен сътрудник на Съединените щати " ще изложи на риск остатъците от НАТО и Европейския съюз “.

" Вече фрагментирани, тези континентални институции ще се разпаднат на доста минисъюзи и междинни армии, всяка от които ще бъде слаба по собствен метод и няма да може да координира дейностите си с останалите. Бутилки шампанско ще се отварят в Кремъл “, рисува Клут сюжет след евентуалното идване на Тръмп.

Но " бавното разрушение на трансатлантическия съюз, породено от американската финансова рецесия, или нещо сходно, също няма да бъде занимателно “. Авторът счита, че Европейски Съюз няма да може да сътвори лична единна войска, защото последователното утежняване на обстановката ще се възприема по друг метод от другите страни от Европейски Съюз.

" Португалия не се опасява толкоз от Кремъл, а Естония не се опасява толкоз от нищо, колкото от Кремъл “, изяснява Клут.

" Големи страни като Германия няма да желаят да пожертват своите раздути системи за обществено обезпечаване за военна подготвеност. Французите, а също и британците отвън Европейски Съюз, ще приказват твърдо, само че няма да отворят личните си нуклеарни чадъри над европейските си съдружници. Кремъл ще се наслаждения на това шоу и ще изчака времето си, тъкмо както Наполеон следи разпадането на Свещената Римска империя, преди да я ликвидира “, споделя Клут в публикацията.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР