Независимо колко ви е приятна математиката, вероятно сте чували за

...
Независимо колко ви е приятна математиката, вероятно сте чували за
Коментари Харесай

Шегаджията Питагор и неговата чаша, която наказва алчните

Независимо какъв брой ви е приятна математиката, евентуално сте чували за Питагор – или най-малко за неговата Питагорова теорема.

Но в случай че това е всичко, което знаете за древногръцкия мъдрец, сте пропуснали нещо доста забавно. Първо, тъй като Питагор в действителност не е първият човек, който е измислил, че a2 + b2 = c2 – във всеки случай той е бил по-скоро нумеролог, в сравнение с математик – само че най-много тъй като всички други неща, с които си е прекарвал времето, са били, почтено казано, доста по-интересни от някакво малко (но важно) уравнение.

 Physagorian Pythagoras Greedy Tantalus cup 05

За да разберем какво се случва, дано разгледаме точния дизайн на чашата. Трикът – не е изненадващо – се дължи на странната подутина в средата: тя не е просто някакъв естетически избор, ами скришен сифон, който в действителност е вход към тръбичка през столчето на чашата, по която да мине цялата течност.

Но системата не е толкоз елементарна – тя заработва едвам когато човек си налее прекалено много от желаната напитка в нея. И по този начин, по какъв начин работи?

Е, въпреки да е измислена преди няколко хилядолетия, концепцията зад тази антична смешка е изненадващо комплицирана. На актуален инженерен език тя се свежда до принцип, наименуван Теорема на Паскал за скачените съдове – физичен закон, който гласи, че когато се налива течност в два или повече свързани съда, тя ще е резервира едно равнище във всичките съдове.

Това може да звучи комплицирано, само че в действителност е напълно разумно: представете си два съда, свързани с тръба – в случай че налеете вода в единия край, тя в последна сметка ще потече през другия. Когато спрете да наливате, количеството на течността в двата съда ще бъде еднообразно.

Питагоровата чаша работи по безусловно същия метод. Когато главната празнина се изпълни, се напълва и началото на тръбата, която води до отвор в столчето на съда – само че единствено до равнището на налятата до момента напитка.

Щом преминете тази точка обаче, течността ще прелее в отвора в самото столче – и тъкмо тук Теоремата за скачените съдове стартира да работи най-ясно. Изведнъж се появява „ втори съд “, обвързван с първия, който единствено чака цялата течност в чашата да изтече, до момента в който равнищата доближат още веднъж равновесие.

За страдание, този втори съд е, ами, светът (начело с панталона ви) – което значи, че цялото това скъпо вино или медовина, които сте се надявали да изпиете, просто ще продължат да понижават, до момента в който чашата не се изпразни до равнище под тръбичката.

В днешно време евентуално е нужно малко повече от една хитроумна чаша, с цел да накараш публиката да се смее до уши. Може би по тази причина актуалните питагорови чаши – или други устройства, учредени на същата концепция – са по-малко „ смешки “ и повече „ занимателни научни опити, които оказват помощ да се обяснят понятия от всекидневието “.

Така да вземем за пример в YouTube има голям брой уроци, които ви учат по какъв начин да извършите своя лична чаша – от ясни демонстрации на настоящите физични закони до детайлни възстановки на действителната чаша благодарение на грънчарско колело.

Ако обаче не ви се занимава сами да си вършиме, постоянно може просто да се разноските до баня ви, където от години седите върху личната си питагорова чаша. Буквално – безусловно същите правила, които стоят зад нея, са това, което не разрешава на тоалетна ви да прелее.

Всъщност актуалната физика и инженерни техники освен са употребявали тази система за ежедневни улеснения като канализацията. Всъщност съществуват голям брой все по-изобретателни версии на устройството, проектирани и основани от инженери, които употребяват тази антична смешка за лично развлечение.

Вземете да вземем за пример „ хитрата питагорейска чаша “ (демонстрирана във видеото). Проектирана от постдокторанта от Военноморската изследователска лаборатория на Съединени американски щати Джон Стюбен и оповестена в Thingiverse през 2013 година, тя взима истинската чаша и я прави още по-хитра: тъй като към този момент не можете да разчитате на огромна издутина в средата й, с цел да разберете, че не би трябвало да си наливате прекомерно доста – актуалният правоприемник на питагоровата чаша наподобява тъкмо като елементарна чаша.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР