Независимо къде живеете по света, бъдете горди, че говорите един

...
Независимо къде живеете по света, бъдете горди, че говорите един
Коментари Харесай

Йотова към български ученици в чужбина: Бъдете горди, че говорите един от най-древните езици в Европа

„ Независимо къде живеете по света, бъдете горди, че говорите един от най-древните езици в Европа – българския. Бъдете горди, че принадлежите на българския народ, роден от словото и буквите, от писмеността, книжнината и културата. Благодарение на България през днешния ден над 320 млн. души пишат с кирилските букви. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства в град Арма, Северна Ирландия, участниците в седмото издание на Междуучилищния конкурс по четене на български език за възпитаници от първи и втори клас в чужбина „ Аз Буки Веди “. Близо 60 възпитаници от 24 български неделни учебни заведения в 9 страни участваха в целодневния конкурс, чийто хазаин беше Първо българско учебно заведение „ Иван Вазов “. Започнало като концепция от Кьолн, за първи път надпреварата се организира отвън Германия.

Вицепрезидентът благодари на учителите за професионализма и всеотдайността, с които учат на български език българчетата в чужбина. „ Вашата задача е скъпа – посредством българския език предавате на децата българското съзнание и еднаквост “, уточни Йотова. „ Голям и добър екип, обвързван от любовта към всичко българско – това са учителите и родителите. Защото без поддръжката на родителите и най-хубавият преподавател не би бил сполучлив “, акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова подари на спечелилите в състезанието детски книжки и настолни игри, а за библиотеката на учебно заведение „ Иван Вазов “ – речници и книги на български класици.

По-късно вицепрезидентът организира среща с представители на български учебни заведения в чужбина и родители, на която бяха разисквани провокациите пред българското обучение в чужбина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР