Независимо дали сте високопоставени ръководители, или родители, които гледат детето

...
Независимо дали сте високопоставени ръководители, или родители, които гледат детето
Коментари Харесай

4 начина да бъдете по-добри към себе си

Независимо дали сте високопоставени ръководители, или родители, които гледат детето си вкъщи, самокритиката е наклонност, която доста от нас споделят. Свикнали сме да мислим, че тя ни оказва помощ да поправяме минусите си и да станем по-добри. Но това е извънредно неправилно. Проучванията сочат, че самокритиката по-скоро саботира, в сравнение с ни оказва помощ. Тя пречи както на работните резултати, по този начин и на щастието ни.

Жените в частност са изключително предразположени към самооценка. Те са склонни да винят себе си, когато се провалят, а да приписват триумфите си на случайността и другите хора. (Мъжете са по-склонни към противоположното – да приписват успехите на себе си, а загубите – на обстоятелствата). Това е една от аргументите дамите рядко да желаят покачвания.

Ето по какъв метод самокритиката ни пречи:

  • държи ви фокусирани върху това, което не е наред с вас, и по този начин понижава вашата самоувереност;
  • кара ви да се страхувате от неуспех, което се отразява зле на представянето ви, кара ви да се отказвате по-бързо и води до недобро взимане на решения;
  • прави ви по-малко издържливи при неуспех и по-малко склонни да се учите от грешките си.

Ползите от състраданието към себе си, колкото и „ лигаво “ да ви звучи това, са подкрепени от съществени обстоятелства. Голяма част от тези обстоятелства са събрани на едно място от Кристин Неф.

Състраданието към себе си е обвързвано с голям брой удобни резултати. То значи човек да се отнася към себе си по този начин, както би се отнесъл с другар в тежък миг – с повече схващане и добрина. Означава да осъзнаваме страстите и мислите си, без да се идентифицираме с тях дотам. Състраданието към себе си не значи да се глезим, само че сигурно значи да не се самобичуваме ненужно за грешките, които неизбежно позволяваме.

Състраданието към себе си:

  • усъвършенства мотивацията и волята;
  • дава по-широка вероятност и опция за взимане на по-добри решения;
  • прави ни по-устойчиви: можете по-лесно да се изправите още веднъж на крайници след неуспеха и да се учите от грешките си;
  • покачва прочувствената просветеност и усъвършенства връзките ви;
  • понижана напрежението и понижава възприятието за претовареност;
  • усъвършенства психическото богатство, понижава тревогата и депресията;
  • усъвършенства здравето.

Да усвоите това по-внимателно отношение към себе си обаче не се реализира без процедура. Psychology Today показва четири научно подкрепени техники, които могат да оказват помощ.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР