Независимо дали по телевизията или в киното, художествените произведения са

...
Независимо дали по телевизията или в киното, художествените произведения са
Коментари Харесай

Климатичните промени липсват в киното и телевизията


Независимо дали по малкия екран или в киното, художествените творби са посочили силата си да трансформират мнението в доста области, само че не и когато става въпрос за климатичните промени, съобщи Франс прес.

От общо 37 453 кино и телевизионни сюжета, оценени от откриватели от университета на Южна Калифорния (USC), единствено 1046 (или 2,8 процента) съдържат думи, свързани с климата, и едвам 0,6 % съответно загатват " климатичните промени ".

" По-голямата част от филмите и предаванията, които гледаме, се развиват в паралелна реалност. В нея климатичните промени не съществуват, което поддържа илюзията за публиката ", споделя Анна Джейн Джойнър, създател на компанията Good Energy, профилирана в консултирането на сценаристи по въпросите за климата.

Въпреки това художествените творби служат като мощен лост за разчупване на табутата и смяна на манталитета.

" Авторите, които са загрижени за изменението на климата, може да си мислят, че обществеността няма да се заинтересува от него, само че това не е правилно ", прибавя Ерика Розентал от университета на Южна Калифорния. 

Изследователката е изучавала по какъв начин феновете основават парасоциални връзки с екранните герои, които ги подтикват да реагират на хрумвания и нови хора, и могат да трансформират държанието им.

" Много хора са мощно разтревожени за климатичните промени, само че съвсем не приказват за това ", отбелязва Анна Джейн Джойнър. " Дори тематиката да е наранена пътем в обичано предаване, това подсъзнателно удостоверява, че тази угриженост е естествена, което е причина за предпочитание за деяние ", споделя тя.

" Пазете се обаче от положителните планове, които могат да имат противоположен резултат ", прибавя Джойнър. Има две съществени капани: апокалиптичната визия, способна да демотивира, и нравоучителните герои, които досаждат на другите да се откажат от огромната си кола или от пластмасовата си сламка. " Никой не обича да бъде порицаван ", отбелязва изследователката. 

Простите жестове могат да бъдат по-полезни: персонажи, които показват угриженост за климата, употребяват публичен превоз или не пилеят храна.

" Виждаме доста истории за рискови метеорологични феномени, само че те рядко са свързани с климатичните промени ", прибавя Розентал.

Малко са филмите по тематиката, които са създали усещане, с изключение на може би блокбастърът " След утрешния ден " на Роланд Емерих, излязъл на екран преди близо 20 години. 

През 2021 година кинофестивалът в Кан посвети част от селекцията си на филми за екология, само че опитът не беше още един.

Холивудската промишленост изследва от дълго време, още от първите уестърни, връзката сред човечеството и природата. Първоначално уестърнът засяга завладяването на територия. Много бързо обаче се постанова концепцията, че опитомяването на природата не значи безусловно унищожаването й. 

Страхът от нуклеарните оръжия слага началото на смяната. Още през 1958 година режисьорът Никълъс Рей се заема с въпроса за спасяването на биоразнообразието във кино лентата " Wind Across the Everglades ", чиито далечни наследници варират от " Ерин Брокович " (2000), " Не поглеждай нагоре " (2021) и " УОЛ.И " (2008).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР