Независимо дали отивате на интервю за работа, дали се срещате

...
Независимо дали отивате на интервю за работа, дали се срещате
Коментари Харесай

Всеки иска да се чувства специален, всеки може да стане по-добър

Независимо дали отивате на изявление за работа, дали се срещате с клиент или пък говорите с ваш сътрудник, има един фактор, от който зависи доколко ще бъде сполучливи в съответната активност – вашите междуличностни умения.

Наричани още „ меки умения “ (soft skills) и обществени умения, те включват способността да работите добре в екип, да решавате спор, да градите доверие, да управлявате добре времето си, да взимате значими решения и доста други.

Има голям брой проучвания, които отделят особено внимание на връзката сред меките умения и професионалния триумф, само че те остават все по този начин мъчно измерими. Хората, с които работите, най-вероятно няма да ви кажат непосредствено, че ви лисват обществени умения, само че те най-вероятно няма и да ви поканят на бар с сътрудниците след работа, или пък да имат поради вашето име, когато сортират състава на екипа за нов значим план.

Добрата вест е, че можете да подобрите междуличностните си умения, стига да знаете върху какво тъкмо би трябвало да се фокусирате. Ето 5 неща, присъщи за хората, които имат добре развити обществени умения:

Те хвалят останалите

Всеки желае да се усеща специфичен. Хората имат чисто човешка потребност да бъдат приети и разпознавани. Способността да накарате останалите да се усещат ужасно в личната си кожа е добра насочна точка за построяването на дълготрайни връзки. Ако индивидът, с който говорите, неотдавна е постигнал някакъв триумф, не пропускайте опцията да му честитите и да отбележите какъв брой добре се е справил. Ако да вземем за пример говорите с вашия началник, споменете какъв брой потребни са били отзивите, които ви е дал за вашата работа по даден план, и по какъв начин сте ги употребявали, с цел да подобрите представянето си. Освен това, не се тормозете, че вашите похвали може да ви слага в ролята на подлизурко. Истината е, че другият човек ще ги одобри като цялостни истини и ще ви бъде признателен за вашата оценка.

Те слушат деликатно

Друго доста значимо умеене е дейното слушане. То не е толкоз елементарно, колкото звучи, което е и повода положителните слушатели да оставят толкоз мощно усещане у хората, с които споделят. Проучване на Харвардският университет открива, че хората приказват за себе си в 60% времето, когато поддържат връзка с някой различен. Когато не приказваме, ние постоянно мислим за това, което да кажем, откакто събеседникът ни замълчи.

Най-добрата тактика за развиване на умения за слушане минава през три стъпки:

Слушайте с очите си – научете се да разчитате езика на тялото на хората, с които поддържате връзка. Седят ли със скръстени ръце, или наподобяват отпуснати?

Слушайте с мозъка си – пробвайте се да разберете какво мислят хората, с които говорите.

Слушайте със сърцето си – разпознайте чувствате, които хората изпитват, даже и да не ги изричат на глас.

Не е нужно да вършиме и трите неща едновременно, само че е добре да опитате всяко едно от тях. Тази форма на ангажирана връзка ще ви помогне да укрепите връзките си с другите.

Те показват възторг

Ние сме естествено привличани от хората, които ни дават сила - тези, които са въодушевени и оптимистично настроени. За да си спечелите репутацията на подобен човек, ограничете до най-малко оплакваното, прехвърлянето на виновност и омаловажаването на непознатите достижения. Вместо това говорете за позитивните неща от всекидневието и за общите ползи, които споделяте с вашите сътрудници.

Те употребяват дейно езика на тялото

Социалните умения не се свеждат единствено до нещата, които казвате. За да изградите здрави връзки с другите, би трябвало да се възползвате от опциите на езика на тялото. Гледайте другите в очите, когато говорите с тях, и не си отвличайте вниманието с вашия часовник или смарт телефон. Помислете за изражението на вашето лице и за тона на гласа ви. Изравнете равнището на тялото си с това на индивида, с който говорите. Ако сте изправени, вземете образец от позицията на вашия събеседник.

Те показват признателност

Последното, само че не и по значение, умеене, е изразяването на признателност за нещата, които другите са създали за вас. Често извозвам време в компанията на хора, които склон от мен препоръки за кариерно развиване или пък ме питат за свободни позиции в моята компания. Аз обичам да им оказвам помощ, само че съм малко обезсърчена, когато за моята помощ не получавам даже едно „ благодаря “. Това е едно базово равнище на вежливост, което не би трябвало да бъда подценявано никога. Не е наложително да изпращате някаква благодарствена бележка(макар че сходен жест няма да остане неоценен), само че по някакъв би трябвало да споделите с другия човек, че сте признателни за всичко, което е направил за вас.

.........................

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР