Независимо дали искане да го признаем или не, глобалното затопляне

...
Независимо дали искане да го признаем или не, глобалното затопляне
Коментари Харесай

Какво се променя на остров Бафинова земя след 40 хиляди години

Независимо дали искане да го признаем или не, световното стопляне се случва и то с бързи темпове. Температурите по света стават все по-хаотични. Ледените шапки се топят. Морските равнища нарастват. Това в действителност не е добра вест. Най-тревожното е, че съгласно някои откриватели към този момент е прекомерно късно, тъй като без значение какво вършим, няма по какъв начин да променим нанесената от нас щета.

Според CNN ледниците на арктическия канадски остров Бафинова земя в този момент се топят със страшна мощ и разкриват земни площи, които в продължение на хиляди години са били покрити с лед.
 Снимка 405438

Учени от Университета Colorado Boulder събират 48 мъха и лишеи от остров Бафинова земя, където ледените шапки се отдръпват с тревожна скорост. Използвайки радиовъглеродно датиране, е намерено, че доста от събраните проби са били обгърнати в лед в продължение на 40 хиляди години . Интересното е, че откритите типове са доста сходни с тези, които не престават да порастват на острова през днешния ден.
 Снимка 405437

Изводите, несъмнено, са доста стряскащи, тъй като ледът в по-високите точки на Бафинова земя не би трябвало да се топи, въпреки че това се случва. Всички тези открития водят учените до заключението, че съответната област сега претърпява най-топлия си век от 115 хиляди години насам .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР