Независимо че китайския многоцелеви изтребител HINA JF-17 „Thunder” е разработен

...
Независимо че китайския многоцелеви изтребител HINA JF-17 „Thunder” е разработен
Коментари Харесай

Как Китай, Пакистан и САЩ заедно разработили изтребителя JF-17

Независимо че китайския многоцелеви изтребител HINA JF-17 „ Thunder” е създаден особено за експорт, неговият път е дълъг и бодлив, в чието основаване взели участие и Съединени американски щати. Дизайнът по план включвал обединение на МиГ-21 и F-16, само че къде е ролята на Съединени американски щати?

JF-17 е планиран от китайската самолетостроителна компания в Ченду (Chengdu Aircraft Industry Corporation, CAC). Всичко почнало с желанията да бъде осъвременен пакистанския парк от създадени в Китай изтребители JF-6 (копие на МиГ-19) и JF-7 (МиГ-21). В работата е включен и Пакистанският авиостроителен комплекс (Pakistan Aeronautical Complex, РАС).

Тъй като през 1980-те години Пакистан става един от основните медиатори за американската помощ към антисъветските афганистански муджахедини, Съединени американски щати изразили подготвеност да дават военнотехническа помощ на Карачи. По това време Съюз на съветските социалистически републики към този момент се подготвял да показа своя лек изтребител МиГ-29, а Пакистан желал да сътвори аероплан, който да може да му се опълчи.

Това довежда през 1987 година до плана Sabre II, опит за рационализация на J-7, създаден от САС, РАС и Grumman.

Първоначално били увеличени размерите на J-7, тъй като на МиГ-21 крилото е с дребна повърхност. Преработени били и аеродинамичните повърхности за ръководство, челният въздухозаборник е зарязан в интерес на страничните. Самолетът обаче се оказал по-скъп от F-16 и с по-лоши характерности. На всичко от горната страна в средата на 1989 година станали печалните събития на пекинския площад Тянанмън и американското държавно управление наредило на Grumman да се изтегли от плана. Началният старт обаче към този момент бил даден. Независимо че създаването на Sabre II е консервирана за съвсем 10 година, договарянията сред Китай и Пакистан не са прекратени.



В Китай в завода в Ченду работата била продължена в едностранен порядък, като планът получил наименование „ Super 7”. През 1992 година Китай предложил на Пакистан да се включи с равно присъединяване и шерване на рисковете. През 1995 година страните сключили съглашение за желанията. Проектът получил название JF-17. За мотор избрали съветския РД-93 на Климов, предопределен за МиГ-33.

През 2003 година първият китайски първообраз се вдигнал във въздуха, публично е признат на въоръжение през 2007 година Първият пакистански JF-17 е издигнат през 2008 година

Най-голямото преимущество на JF-17 е неговата стойност – единствено 15 млн $ в базова настройка, доста по-евтин от съперниците. Той е и рекордно лек – оптималната му полетна маса е едвам 12,4 тона.

През март 2015 т. Пакистан прояви подготвеност да ни продаде партида JF-17 за подмяна на наличните МиГ-29.

Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР