Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес доклад, който предвижда

...
Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес доклад, който предвижда
Коментари Харесай

Борис Бонев предложи: Пл. Ал. Невски-пешеходна зона, изчезва паркингът на депутатите

Независимият общински консултант Борис Бонев внесе през днешния ден отчет, който планува обособяването на пешеходна зона към храм-паметникът „ Св. Александър Невски “. Според него по този начин ще се реши дългогодишния спор сред Столичната община и Народното събрание поради противозаконния депутатски паркинг, а изгода от това ще имат столичани. “Най-красивият площад на София от дълго време трябваше да бъде тиха и спокойна пешеходна зона, в която жители и посетители на столицата да се радват на най-забележителните ни здания. Софиянци ще получим по-приятен център, а ще бъде преустановен и двойният стандарт, който съществува с безплатният паркинг за над 100 места за депутати” - аргументира се Борис Бонев.

Докладът на Борис Бонев идва броени часове откакто ръководителят на Народното събрание, господин Никола Минчев, съобщи, че “ако площад „ Св. Александър Невски “ стане пешеходна зона, тогава Събранието с удоволствие ще се откаже от паркоместата”. Общинският консултант от Спаси София споделя, че ще предложения на среща господин Минчев, с който да обсъдят детайлите и причините за премахването на противозаконния паркинг от площада. “Народното заседание е добре обслужено с градски превоз, а депутатите имат още един паркинг зад постройката на Партийния дом. Смятам, че това е добър компромис за всички страни, само че най-много е в публичен интерес”, споделя Бонев.

Докладът планува близките дребни улички също да станат пешеходни - елементи от „ Оборище “, „ Шипка “, „ Дунав “ и „ 11-ти август “. Всички те водят до катедралния храм-паметник и нямат директна функционалност за колите. Според общинския консултант в центъра на столицата ще се появи още една приятна пешеходна зона, а жителите ще могат умерено да се любуват на най-красивите сгради-символи на България.

Сред претекстовете за унищожаване на привилегированият паркинг и превръщането на пространството в пешеходна зона са проектите на Столичната община за възстановяване на градските пространства в София, както и дестимулиране на трафика в сърцето на града. “Нека си отговорим на въпроса желаеме ли да продължим да живеем в град, заринат от коли, или в спокоен, хубав и чист #ГрадЗаХората?” - риторично пита самостоятелният общински консултант.

Според градските деятели площадът трябваше да бъде изцяло пешеходен още през 2014 година, когато бе разгласен планът за ремонт на пространството. “Минаха доста години, а ремонтът по този начин и не се случи. Няма причина да се отсрочва повече тази мярка, която няма да затрудни колите в София, само че ще даде на жителите ново градско пространство. Именно по тази причина чакам освен поддръжка от общинските съветници от всички политически групи, само че и от партиите в Народното събрание ", - заключи Бонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР