Независимата базирана на метрични показатели оценяваща институция EduRank изнесе новите

...
Независимата базирана на метрични показатели оценяваща институция EduRank изнесе новите
Коментари Харесай

МУ Варна на първо място сред медицинските университети у нас

Независимата основана на метрични индикатори оценяваща институция EduRank изнесе новите си резултати, съгласно които Медицински университет – Варна още веднъж е преди всичко измежду медицинските университети в България и на трето място измежду всички университети в страната. Оценката е направена на база на научно-изследователските достижения, репутацията и въздействието на университетските алумни, осведомят от вуза. Според същата ранглиста номер едно в света е Харвардския университет, а МУ-Варна е в първия квартил на Световни университети.

Според EduRank най-високо оценени  са изявленията на екипите на университета в региона на медицината, като с най-силен импакт са онкологията, имунологията и хирургията. Силно влияние в международен мащаб имат научните разработки в региона на публичното опазване на здравето и обществените науки. Най-показателни са аналитичните индикатори в годините, които демонстрират напредък на научно-публикационната интензивност и неведнъж нарастване на цитиранията на научните разработки на откривателите, които все още са над 36 000. За самостоятелния оценител мнението на студентите е най-важно, а това на студентите на МУ-Варна е потвърдено високо. Не е изработен разбор на приема, защото тази информация не е обществена, само че тя варира сред другите специалности от 14 до 30%, т.е. за едно място има сред 3 и 7 претендента. За съпоставяне същият % за Харвардския Университет е сред 5 и 7%.

Наскоро МУ-Варна бе избран за Изследователски университет още веднъж на база на своите наукометрични индикатори на база на национална система за оценяване. Тази оценка се дължи на вложенията в млади учени и работа в екип с интернационалните откриватели. Към момента Университетът е бенефициент по стратегии за млади учени и пост-докторанти, интернационалните научни мрежи и ERA chair. Независимо от акцента в региона на медицината, университетът влага и в паралелни посоки, в това число електронизация и изкуствен интелект. За последните години са основани и нови специалности, които да дават отговор на високотехнологичните условия за развиване на медицината като просвета и процедура.

Практиката е най-важна за специалността медицина, заради което значимо конкурентно преимущество на Университета е ръководството на многопрофилна болница, притежанието на профилирана болница и работата с голям брой клинични бази в цяла България. Високите условия към клиничните бази срещат науката с практиката и основават условия за развиване на транслационна медицина, което е причина за увеличение на размера на научно-изследователската работа.

Медицински университет- Варна има и друго преимущество, а точно разположението в морската столица която е град с потвърдено високо качество на живот. Студентите и преподавателите имат опция да работят в динамична креативна атмосфера и основават неповторими планове. Такива са Музеят по история на медицината, програмата „ Море и здраве “, спортните интензивности и доста други. Уникалното, мултинационално семейство на Медицински университет –Варна се радва на следващата високата интернационална оценка, само че я приема и като предизвикателство и с убеденост ще търси нови хоризонти за развиване.

EduRank.org е самостоятелна ранглиста, основана на индикатори на 14 131 университета от 183 страни. Използва лична база данни с показател от 44 909 300 научни изявления и 1 237 541 960 цитирания, с цел да класира университетите в 246 проучвателен тематики. В общото класиране прибавя индикатори за неакадемична популярност и известност на ученици.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР