Независима експертиза на използваното вещество при атентата срещу Сергей Скрипал

...
Независима експертиза на използваното вещество при атентата срещу Сергей Скрипал
Коментари Харесай

Лавров: В пробата от Солсбъри има вещество от западно химическо оръжие

Независима експертиза на употребяваното вещество при атентата против Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри показвала, че в него имало следи от химическо оръжие, което било на въоръжение в Съединени американски щати, Англия и страни от НАТО. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.
По думите му, експертизата била швейцарска и е направена от Швейцарския център по радиологични и химическо-бактериологични проучвания в град Шпиц. Тя е на база мостри, изпратени им от ОЗХО и е приключена още на 27 март.
Лавров споделя, че експертизата посочила следи от веществото BZ, което било съставка на химически оръжия второкласен според Конвенцията за възбраната на химически оръжия на Организация на обединените нации. BZ е неврно-паралитично вещество, което краткотрайно " нокаутира " човек, а токсичният резултат настава в разстояние на сред 30 и 60 минути след банкет. " Рецептата " за BZ била употребена за основаване на оръжия в Съединени американски щати, Англия и " други страни от НАТО ", добави съветският външен министър.
Лавров обаче уточни и, че в пробите имало вещество на токсичен сътрудник А-234 – сътрудник, който Англия назовава „ Новичок”, като сътрудникът бил в първично положение и в забележителна централизация. Освен това имало и отпадни артикули. Това вещество във висока централизация водело до смъртносен излаз и по тази причина било съмнително, че поради високата си волатилност т.е. бързия си разпад било в такава централизация в тестът, която била взета, по мнението на Лавров, две седмици след покушението против Сергей Скрипал и щерка му.
Припомняме, че съгласно формалното умозаключение на ОЗХО употребяваното вещество при офанзивата против Скрипал е " извънредно чисто " т.е. няма никакви примеси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР